Tog emot bidrag – trots att barnen flyttat utomlands

Trots att barnen flyttat utomlands med pappan har mamman tagit emot barnbidrag och flerbarnstillägg. Försäkringskassan har krävt henne på 112 000 kronor, ett beslut hon överklagat.

Försäkringskassan kräver att mamman från Eskilstuna ska betala tillbaka de pengar hon fick i barnbidrag eftersom hennes barn flyttat utomlands.

Försäkringskassan kräver att mamman från Eskilstuna ska betala tillbaka de pengar hon fick i barnbidrag eftersom hennes barn flyttat utomlands.

Foto: TT

Eskilstuna2023-02-06 11:57

2019 flyttade pappan och sju av familjens barn utomlands. De ändrade familjeförhållandena anmäldes av pappan först efter sju månader. Under tiden hade mamman tagit emot 112 720 kronor i barnbidrag och flerbarnstillägg. Försäkringskassan ansåg att mamman borde insett att hon inte hade rätt till pengarna och fattade i december 2021 beslut om återbetalning av de felaktigt utbetalda bidragen.

Mamman krävde en omprövning men Försäkringskassan stod fast vid beslutet. Därefter överklagade hon till förvaltningsrätten. Mamman anser inte att hon ska behöva betala tillbaka pengarna då barnen utvandrade utan hennes medgivande. Hon har försökt få hem barnen men det har inte gått eftersom det är pappan som bestämmer i familjen, och det var också han som hade fullt ansvar för ekonomin hävdar hon. Mamman skriver också att hon aldrig varit delaktig i beslut om ekonomin och även om hon förstår att hon har ansvar för de pengar som hamnat på hennes konto är det ”svårt i praktiken”.

I den dom som nu meddelats framgår att förvaltningsrätten delar Försäkringskassans uppfattning om återbetalning. Dock anser domstolen att Försäkringskassan inte utrett mammans möjligheter att betala skulden tillräckligt. I ärendet finns endast knapphändiga uppgifter om hennes ekonomiska situation, förutom att hon har en låg inkomst. Försäkringskassan måste därför pröva frågan om eventuell eftergift av skulden och utreda ärendet på nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!