Läkare togs med amfetamin i blodet – åtalas

När Eskilstunabon stannades av polisen hade han amfetamin i kroppen. "En försvårande omständighet att han är läkare", säger åklagaren.

"Man borde kunna ställa högre på en läkare. Det är en försvårande omständighet att han har den kunskapen som han har", säger vice chefsåklagare Charlotta Tanner.

"Man borde kunna ställa högre på en läkare. Det är en försvårande omständighet att han har den kunskapen som han har", säger vice chefsåklagare Charlotta Tanner.

Foto: Isabell Höjman/TT

Eskilstuna2021-06-20 10:22

Mannen stoppades av polis en eftermiddag i januari på väg hem från jobbet. Enligt patrullen uppträdde mannen forcerat, hade rödsprängda ögon och rörde konstant på händerna. Han uppgav själv att han var stressad, sov dåligt och arbetade mycket, men poliserna misstänkte att han var påverkad av droger.

Ett blodprov visade senare att mannen mycket riktigt hade spår av den centralstimulerande drogen amfetamin i kroppen då han körde bilen.

Nu åtalas han för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Trots det positiva blodprovet har mannen hela tiden förnekat att han tagit några illegala droger. Han har recept på ett läkemedel som innehåller amfetamin och menar att det är det som syns i blodprovet.

Men en analys från Rättsmedicinalverket visar att det inte stämmer.

Antingen har mannen tagit andra läkemedel som han inte har recept för, eller så har han tagit illegalt amfetamin.

För åklagare Charlotta Tanner är det vilket som.

– Även om det är mediciner får du inte köra bil med den halten av amfetamin i blodet. Jag anser att det är brott i vilket fall, säger vice chefsåklagare Charlotta Tanner.

Hon fortsätter:

– Man borde kunna ställa högre krav på en läkare, som ska känna till detta. Det är en försvårande omständighet att han har den kunskapen som han har, eller borde ha, kanske man ska säga.

Mannen arbetar som läkare i en annan region. Personalchefen där känner inte till fallet, men säger att det alltid är problematiskt om en anställd missbrukar narkotika.

– Ett eventuellt drogberoende kan absolut få konsekvenser för en anställning i ett vårdyrke, säger hon.

Kan mannen jobba kvar om han döms?

– Vi gör en bedömning i varje enskilt fall utifrån vad vi har att förhålla oss till arbetsrättsligt och som arbetsgivare. Det blir till syvene och sist en förtroendefråga och en riskbedömning utifrån arbetsplatsen, säger personalchefen.

Mannen tappade så sent som i mars i år sin rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel till patienter. Detta efter ett tips till Inspektionen för vård och omsorg om att läkaren vid flera tillfällen skrivit ut recept på opioiden tramadol och det kraftigt beroendeframkallande preparatet bensodiazepin mot betalning.

IVO:s granskning visade att journaler saknades för flera av de patienter som fått mediciner utskrivna. Vidare hade han skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sina anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!