Ambulans krockade med älg: "Kunde slutat riktigt illa"

Ambulanspersonalen är van att larmas ut till olyckor. Men hur är det när det är en av ens kollegor och en ambulans man rycker ut till? Tomas Jonsson var ambulanschef i beredskap när mardrömssamtalet kom. En ambulans hade krockat med en älg.

Tomas Jonsson är enhetschef på ambulansen. I tisdags förra veckan fick han larm om att en ambulans krockat med en älg. "Jag förstår direkt att det är en allvarlig händelse."

Tomas Jonsson är enhetschef på ambulansen. I tisdags förra veckan fick han larm om att en ambulans krockat med en älg. "Jag förstår direkt att det är en allvarlig händelse."

Foto: Privat

Eskilstuna2022-01-13 19:34

Tomas Jonsson är biträdande enhetschef för ambulanssjukvården i Eskilstuna och Strängnäs. Förra veckan var det han som hade rollen som ambulanschef i beredskap. På tisdagskvällen kom samtalet. En ambulans på väg från Eskilstuna till Strängnäs hade krockat med en älg.

– Jag förstår direkt att det är en allvarlig händelse. Jag är i hemmet när jag får samtalet så jag åker in till vår ambulansstation. Både för att kunna ta emot sköterskan och se hur han mår men också för att kunna stötta personalen som är på väg ut till den här olyckan.

undefined
Tomas Jonsson är enhetschef på ambulansen. I tisdags förra veckan fick han larm om att en ambulans krockat med en älg. "Jag förstår direkt att det är en allvarlig händelse."

Det var vid 19-20-tiden på kvällen som olyckan inträffade. Ambulansen var en enmansbemannad ambulans, en så kallad single responder. En vanlig personbil som är ombyggd till en ambulans.

– Ambulanssjuksköterskan är på väg till Strängnäs. När ambulansen kommer på väg 55 ett par kilometer innan Strängnäs blinkar en bil med helljuset åt sköterskan och varnar. Då tittar han på ljuset av ren reflex. Precis när han tittar tillbaka på vägen så står det en älg där. Han hinner knappt bromsa. Det smäller bara till, säger Tomas Jonsson.

Krocken blir kraftig. 

– Älgen far in med delar av kroppen in i förarhytten. Som tur är så åker den här sköterskan själv. Hade han haft en kollega med sig på passagerarsidan så hade det inte blivit bra. Älgen krossar hela vindrutan och trycker ner taket.

undefined
Älgen träffade vindrutan på ambulansen och for vidare upp över taket. Ambulansen kommer att behöva skrotas efter olyckan.

Älgen far upp på taket och sedan ner i backen. Den dör direkt. Sköterskan i ambulansen däremot har änglavakt och kan själv slå larm om olyckan.

– Sköterskan får skador i huvudet och i armen. Han klarar sig otroligt bra och mår efter omständigheterna bra. Men det kunde ha slutat riktigt, riktigt illa.

Att som ambulanschef i beredskap få ett samtal om att en kollega krockat med en älg och att andra kollegor larmas ut är en tuff situation.

– Det är en kollega som man känner väldigt väl. Så det är klart att man blir rädd att det ska sluta illa. Sedan tar man på sig yrkesrollen och börjar jobba utifrån de rutiner vi har. Men det är klart att det är jätteobehagligt både i min funktion men även för ambulanspersonalen som ska ut. Bland de absolut svåraste uppdragen är när det gäller är vänner, kollegor och nära anhöriga.

I ambulanssjukvården finns en stödfunktion som sätts in just vid såna här tillfällen. För även om personalen är välutbildad och van vid svåra situationer kan de behöva stöd när olyckan kryper nära berättar Tomas Jonsson.

– Vi har en kamratstödsorganisation tillgänglig dygnet runt. Vid händelser kallar vi som ambulanschef i beredskap in den. De sätter sig med personalen och går igenom händelsen och är det för tufft då tas personalen ur tjänst.

I samband med olyckan fick ambulanspersonalen även stöd och hjälp av övrig blåljuspersonal. Något Tomas Jonsson är väldigt tacksam över.

– Av en slump, bara någon minut efter, så passerar en polisbil olycksplatsen. De hjälpte den här sköterskan på en gång. Övrig blåljuspersonal hjälpte sedan till med saker som inte är deras uppgift, plockade ordning grejer och körde dem till oss på ambulansen och ringde senare för att höra hur sköterskan mådde. Det var en otrolig omtanke både från räddningstjänsten och polisen. Blåljusorganisationerna hänger ihop på ett fantastiskt sätt när det väl händer saker.

Ambulanschefens tips

Tomas Jonsson är enhetschef på ambulanssjukvården i Eskilstuna och Strängnäs. Han bästa tips för att undvika viltolyckor är:

• Sänk farten.

• Om du ser vilt på vägen: Varna med varningsblinkers – inte helljus. 

"Det där med helljusblinkning... Visst det är bra att man varnar. Men det är bättre att varna med varningsblinkers än att varna med helljus eftersom det tar bort sikten för någon sekund."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!