Så här års är det viktigt att ta varningsmärken om vilt på allvar och att som bilförare vara särskilt uppmärksam i gryning och skymning. Det sistnämnda missade sannolikt föraren som kolliderade med en utter på Västerleden någon gång på kvällen eller natten till måndagen.
I stället stannade Bälgvikenbon Tomas Lind, som var på väg till jobbet på måndagsmorgonen och agerade på viltolyckan.
– Jag passerade först förbi djuret där det låg i diket med huvudet upp på asfalten och såg direkt att det var en livlös utter. Det kändes inte bra så jag vände vid nästa rondell och åkte tillbaka, säger han.
Tomas Lind, som är van jägare, stannade till och lyfte över den sargade kroppen i en plastback och ringde polisen på 114 14 för att berätta om fyndet.
– Den låg så tokigt till och jag bedömde risken för att djuret skulle bli överkört på nytt som överhängande. Det kändes ovärdigt och polisen uttryckte tacksamhet över att jag tillfälligt kunde ta hand om det.
Den påkörda uttern tillhör antingen markägaren eller staten. Polisen kom senare under måndagen och hämtade den.
– Det var säkert en olyckshändelse från början, men likväl ska man ändå kontakta polisen och märka upp platsen så att en behörig jägare kan spåra det påkörda djuret, säger Tomas Lind.
Både Polisen och M Sverige har tydliga instruktioner för vad som gäller vid viltolyckor.
Som bilförare är du skyldig att göra en polisanmälan, även om djuret inte är synbart skada, samt märka ut platsen där olyckan skett om djuret du stött samman med är: björn, hjort, järv, lo, mufflonfår, rådjur, utter, varg, vildsvin, älg, ren eller örn.
Att inte anmäla en viltolycka med ovan nämnda djur är straffbart och kan ge böter. Det klassas som en förseelse mot anmälningsplikten enligt jaktlagstiftningen och kan ge böter.
Under 2021 inträffade över 65 000 viltolyckor i Sverige och årets sista kvartal brukar vara de mest olycksdrabbade månaderna.
I Sörmland sker de flesta viltolyckorna med rådjur och vildsvin, men risken för personskador är störst vid krock med älg.
– Det är lite ovanligt med utter i våra trakter och det var sorgligt att påträffa den på det här viset. Det känns ändå bra att den inte behövde ligga kvar där jag fann den, säger Tomas Lind.