Ingen regeländring – trots dramatisk prisutveckling

Sedan millennieskiftet har småhusägare med tomträtt i Eskilstuna fått sina avgälder uppskrivna flera gånger om – en del har sett sina hyror till markägaren Eskilstuna kommun mer än tiodubblats.

När Kent Jonsson och sambon Eva Borgström köpte villan i Brottsta 2006 avrådde såväl bank som mäklare från friköp av tomten.

När Kent Jonsson och sambon Eva Borgström köpte villan i Brottsta 2006 avrådde såväl bank som mäklare från friköp av tomten.

Foto: Kent Jonsson

Eskilstuna2023-11-26 07:31

– Det är inte en rimlig utveckling. Titta på inflationen under samma period. Med undantag för det senaste två åren har prisutvecklingen legat still, säger Eskilstunabon Kent Jonsson.

När han och sambon Eva Borgström köpte villa med tomträtt i Brottsta 2006 var det inget som fick några varningsklockor att ringa.

– Det var en vanlig upplåtelseform och avgälden var inte en kostnad vi reagerade över, den låg på ett par tusenlappar om året.

I samband med husköpet var de i kontakt med både banken och mäklaren om frågade om de tyckte att det vore smart att köpa loss tomten.

undefined
När Kent Jonsson och sambon Eva Borgström köpte villan i Brottsta 2006 avrådde såväl bank som mäklare från friköp av tomten.

– Det var inget som de rekommenderade, då det skulle bli svårt att räkna hem. Så här i efterhand borde vi agerat annorlunda, men vi skulle totalrenovera och behövde pengarna till den biten, säger Eva Borgström.

2010 fick de sin första höjning av tomträttsavgälden – och den blev kännbar. Med det nya marktaxeringvärdet steg den årliga avgiften för tomthyran till 14 000 kronor. Med hjälp av Villaägarnas jurist prutades summan ner till strax över 10 000 kronor.

– Det greppet funkade tyvärr inte vid den senaste höjningen 2020 – då var det tvärnej från kommunen. Under den perioden hade värdet skrivits upp ännu mer och plötsligt låg vår tomthyra på 7 200 kronor – i kvartalet, säger Kent Jonsson.

För fyra år sedan erbjöds de att friköpa tomten för närmare 720 000 kronor – efter rabatt.

– Det gick säkert att räkna hem när räntan var låg, men inte i dagsläget. Det är för mycket pengar och vi tror inte att vi skulle få tillbaka summan vid en framtida försäljning, säger Eva Borgström.

undefined
Eskilstuna har historiskt haft förhållandevis många tomträtter. De senste tio åren har drygt 300 friköpts och idag finns 596 stycken kvar i kommunens ägo.

De tycker att beräkningsmodellen för såväl tomträttsavgäld som för friköp borde ses över då rådande villkor riskerar att leda till inlåsningseffekter och tröghet på en redan kärv bomarknad.

– Boräntorna har gått upp, vilket gjort att huspriserna har fallit – då är det ganska magstarkt att skriva upp taxeringsvärden på mark. Hus på vår gata säljs för nästa en halv miljon mindre än för två år sedan, något som så klart påverkar en ny värdering av husen. Det gör att det blir än svårare att överhuvudtaget få låna till ett eventuellt friköp av tomten, säger Kent Jonsson.

Deras närmsta granne, Peter Jonsson, är inne på samma resonemang. När han och hans dåvarande sambo köpte villan för tio år sedan var den aktuella upplåtelseformen, tomträtt, inte en stor fråga.

– Årsavgälden låg på 10 000 kronor och flera mäklare avrådde oss att köpa loss tomten då det inte var några pengar vi kunde räkna med att få tillbaka vid en framtida försäljning.

– Det kan vara det största ekonomiska misstag jag gjort i mitt liv, för sju år senare tredubblades både tomthyran och friköpspriset.

undefined
Det är klart att man har ett eget ansvar, men hade kommunen informerat om rådande villkor – och kommande förändringar, så hade vi kanske köpt loss tomten när vi köpte huset, säger Peter Jonsson i Brottsta.

På senare år har Eskilstuna kommun vässat sina rutiner vad beträffar kontinuerlig information till berörda tomträttshavare. Någon sådan nådde varken Peter Jonsson eller grannarna Eva Borgström och Kent Jonsson deras första år i området.

– Det är klart att man har ett eget ansvar, men hade kommunen informerat om rådande villkor – och kommande förändringar, så hade vi kanske köpt loss tomten när vi köpte huset, säger Peter Jonsson.

Han skulle gärna se en riktad insats där tomträttshavare gavs en mer förmånlig möjlighet att köpa loss marken som deras hus står på.

– Kanske till ett låst värde under en femårsperiod. Det skulle ge husägare möjlighet att lägga undan pengar och då tror jag att många skulle ta chans att friköpa sig.

Det innebär tomträtt

Tomträtt är en form av nyttjanderätt att använda ett markområde. Du betalar hyra till Eskilstuna kommun, så kallad tomträttsavgäld, för nyttjanderätten.

Avgälden bestäms utifrån taxeringsvärdet på marken, efter vissa avdrag. När det gäller tomträtt för småhus finns det möjlighet att köpa loss tomten från kommunen.

Som tomträtthavare har du samma rätt att disponera marken som en ägare har.

En tomträtt värderas på samma sätt som en fastighet och du kan belåna den.

Källa: Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!