I juni presenterades det förslag som kommunen tagit fram för att rusta upp och utveckla Holmbergsparken i centrala Torshälla. Bakgrunden är att parken, och den scen som finns där, inte längre lockar i form av aktiviteter och engagemang. Förslaget beskrivs som ett inriktningsbeslut och en vision och är ett led i den utvecklingsplan för stadsdelen som sträcker sig fram till 2030.
Det som rört upp känslorna bland många Torshällabor är de delar i förslaget som rör eventuell framtida bebyggelse som ramar in parken. I de skisser som tagits fram kan 46 lägenheter komma att byggas i och runt delar av parken.
– De styrande pratar om att Torshälla ska göra småstadsevolution – samtidigt försöker man ta bort själva hjärtat i vår medeltida fina lilla stad. Det är väldigt upprörande, säger Britt-Marie Johansson som tillsammans med vännen och grannen Johanna Westman startat en protestlista på Facebook mot exploateringsplanerna.
Hittills har 340 personer skrivit på listan och fler lär det bli. Fysiska papperslistor finns nu utplacerade på minst 20 ställen, allt från butiker till arbetsplatser.
– Vi hade ett informationsmöte här i parken i lördags då cirka 15 personer kom. Alla var ivriga och överens om att någonting måste göras för att stoppa det här, säger Britt-Marie.
Johanna Westman poängterar att hon inte opponerar sig mot de avsnitt i visionen som handlar om att göra Holmbergsparken mer öppen och tillgänglig.
– Men tanken på att Holmberget riskerar att bli en privat bakgård för dem som ska bo i de nya husen upprör mig, säger hon.
Vad säger ni till dem som hävdar att en stad behöver växa med ny bebyggelse för att kunna utvecklas i samtiden?
– Jag tror att det är de ståndpunkter vi uttrycker som faktiskt ligger i tiden, inte mer asfalt och betong i parker, säger Johanna.
Om man inte bygger här, var ska man i så fall bygga i Torshälla?
– Det är inte vår sak att säga. Men det måste finnas bättre ställen än i den stadspark som utgör själva hjärtat i Torshälla, säger Johanna.
Ett motiv som förslagsställarna lyft fram i utvecklingsplanen är att Holmbergsparken upplevs som en otrygg plats för besökare. Men det stämmer inte enligt Britt-Marie.
– Det är många med mig som träffas här uppe i olika sammanhang och det är ingen som känner sig otrygg. Så att använda begreppet trygghet som argument för att bygga och därigenom förstöra den här parken – det håller inte.
Lars-Göran Karlsson (S) är ordförande i Torshälla stads nämnd där majoriteten ställt sig bakom inriktningsbeslutet. Han säger att han hört talas om protestlistorna ryktesvägen men betonar att ingenting kring parkens framtid är beslutat.
– Det som finns är ett förslag där man tittat på hur Holmbergsparken ska kunna utvecklas på ett bra sätt.
Kan du förstå den oro som många känner inför byggplanerna?
– Nej, eftersom det inte finns några planer på att förvanska eller förstöra parken. Den ska kunna leva ett bra liv även i framtiden. Scenen kommer att vara kvar och förhoppningsvis kan även restaurangen öppnas igen.
Tror du att byggplanerna blir av?
– Jag har ingen aning, det är omöjligt att gissa. Och det är väl tidigt att redan nu säga att parken kommer att förstöras, säger Lars-Göran Karlsson.