Tova stängs ute från drömjobbet

20-åriga Tova Elneskog fixade själv ett så kallat YA-jobb i en affär - men fick inte börja för att hon har fel gymnasieutbildning. Snäva branschavtal sätter käppar i hjulet för många unga.

YAJobb 01 GN 1408014.jpg

YAJobb 01 GN 1408014.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-09-10 07:00

Den 15 januari i år införde regeringen en ny anställningsform - så kallade yrkesintroduktionsanställningar, eller YA-jobb som de också kallas.

Meningen var att YA-jobben skulle innebära en ny väg till jobb för unga och regeringens bedömning var att cirka 30 000 personer per år skulle kunna få YA-jobb på sikt.

Enligt regeringens förordning ska personer mellan 15 och 24 år som saknar yrkeserfarenhet eller varit arbetslös i minst tre månader kunna få YA-jobb.

Lönen motsvarar 75 procent av lönen i kollektivavtalet. Arbetsgivaren får en ersättning som motsvarar arbetsgivaravgiften och ett handledarstöd på 2 500 kronor per månad. Arbetsgivaren kan få ersättning i upp till ett år.

Hittills har det inte skapats så många YA-jobb. Enligt arbetsförmedlingen var det i slutet av augusti totalt 224 beviljade yrkesintroduktioner i landet. I juli fanns det fyra YA-jobb i Sörmland, varav ett i Eskilstuna.

Siffrorna ter sig låga i relation till regeringens målsättning om 30 000 YA-jobb per år.

När 20-åriga Tova Elneskog från Torshälla tidigare i år kom hem efter ett halvår som Aupair i Dubai började hon söka jobb. Trots att hon är en framåt och företagsam person som tycker om att arbeta i grupp så visade det sig vara ganska svårt att få ett vanligt jobb.

– De sa: 'du har ingen erfarenhet, du får inget jobb', berättar Tova.

En chans att få in en fot på arbetsmarknaden yppade sig dock när en möbelaffär erbjöd sig att ge Tova en YA-anställning och att ställa upp med handledare. Men vid mötet på arbetsförmedlingen kom kallduschen.

Det visade sig att YA-jobb inom handeln inte alls är till för alla unga mellan 15-24. Ett villkor för anställning är att företaget har ett centralt kollektivavtal om yrkesintroduktion. Avtalen ser olika ut för olika branscher. Avtalet för handeln innehåller speciella villkor för ålder och gymnasieutbildning som skiljer sig från villkoren i regeringens förordning.

För att få ett YA-jobb inom handeln får man vara högst 20 år och man måste ha gått Handels- och administrationsprogrammet med handelsinriktning.

Eftersom Tova gått IT-Media på gymnasiet kunde hon alltså inte komma i frågan för ett YA-jobb inom handeln.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Speciellt när vi redan hade fixat alltihopa. När det är klart med affären, så säger de nej.

Tova berättar att hon inte riktigt visste vad hon ville bli när hon som femtonåring valde gymnasieprogram.

– Jag tog det jag tyckte kändes bäst. Jag tycker data och media är roligt så då tog jag det. Då visste jag inte vad jag ville jobba med sen. Jag tänkte ju inte på att jag behövde gå handels för att göra det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om