Familjerådgivarna: Så klarar ni er igenom småbarnstiden

Kommunens familjerådgivare Tove Pettersson och Mari Rosengren möter många nyblivna föräldrar. Här är duons bästa tips för att klara sig igenom småbarnstiden utan att tappa bort varandra.

De flesta par som söker hjälp hos Mari Rosengren och Tove Pettersson pekar på kommunikationsproblem – men ofta bottnar problemen i något helt annat.

De flesta par som söker hjälp hos Mari Rosengren och Tove Pettersson pekar på kommunikationsproblem – men ofta bottnar problemen i något helt annat.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2022-10-27 20:54

Mari Rosengren och Tove Pettersson tar emot på kommunens familjerådgivning på Rademachergatan. Hit välkomnar de familjer och par som behöver hjälp med att förebygga och minska relationsproblem. Familjerådgivarna arbetar under sträng sekretess och för därför inga journaler. Man har också rätt att vara anonym, och målet är att erbjuda alla som söker hjälp ett inledande samtal inom två veckor.

– Nästan alla som kontaktar oss söker hjälp för vad de kallar kommunikationsproblem. Så har det varit under mina tio år här. Men när man väl sätter sig ner med paret är det ofta som det visar sig bottna i något annat, och att tjat om vem som ska tömma diskmaskinen inte är huvudproblemet, säger Mari Rosengren.

Många av de som söker stöd hos Eskilstunas familjerådgivning är just småbarnsföräldrar, och omställningen från par till familj är svårnavigerad för de allra flesta.

– När man får barn förändras förutsättningarna för relationen. Man går kanske från att ha haft ganska mycket tid för sina egna intressen till att man ska ha väldigt mycket familjetid. Lägger man till sömnbrist, eller att man känner att man själv gör mest, blir det påfrestande för relationen, säger Tove Pettersson.

Här är de båda rådgivarnas tips för att klara några av småbarnstidens vanligaste utmaningar.

1. Avsätt partid

– Det är lätt att säga att "vi ska ha partid en gång i veckan", men det är svårt att föreställa sig hur det faktiskt blir när man får barn. Att man inte har någon barnvakt behöver inte vara ett hinder. Kanske kan man duka upp en picknick på golvet och skapa en fantasi kring det? Partid kan också handla om hur man säger hej till varandra, säger Tove Pettersson.

Hon tipsar par om att åtminstone avsätta nio minuter per dag till att "bara vara par" – forskning visar nämligen att det räcker för att stärka relationen.

undefined
Under småbarnsåren läggs väldigt mycket tid på att vara familj och förälder, men det är viktigt att även partid och egentid får utrymme.

2. Kommunicera konstruktivt

– Skapar ni överhuvudtaget tid för att tala med varandra eller försöker ni göra det i förbifarten? Får man inte tiden är det svårt att prata, och det är lätt att säga att om andra bara förändrar ett beteende så blir allt bra, men vad är det man själv skickar ut? Både verbalt och med kroppsspråket, säger Mari Rosengren.

Tove Pettersson instämmer, och tillägger att det är viktigt att inte låta irritation gro.

– Ibland kan man hålla något inne för länge, och så kommer allt på en gång när något litet händer. Man måste våga säga vad man behöver, och inte ta det när man ändå gnäller om skorna på golvet.

undefined
Mari Rosengren (till vänster) och Tove Pettersson (till höger) är två av de samtalsrådgivare som jobbar på kommunens familjerådgivning.

3. Ge varandra egentid

– När man får barn får man hitta en acceptans för att majoriteten av tiden kommer att läggas på familjen, men det är jätteviktigt att behålla en jag-bit och en vi-bit.  Är det bara familj blir det inte bra. Man kanske inte kan spela golf fyra gånger i veckan, men en gång i veckan kanske är rimligt, säger Mari Rosengren.

undefined
Att fokusera på varandra i så lite som nio minuter om dagen kan stärka relationen.

4. Tänk på vad ni "sätter in på relationskontot"

– Jag är ekonom i botten och brukar jämföra parrelationen med ett konto där man måste ha balans. Vad sätter vi in för att kunna ta ut gnäll och tjafs? Vi måste få vara sura på varandra – tjafs och bråk ingår i en sund relation – men då måste man också fylla på med annat, säger Tove Pettersson.

undefined
Småbarnstiden är en utmaning för de flesta föräldrar.

5. Använd inte sociala medier som en måttstock

– Man blir så matad med andras föräldraskap i sociala medier. Det blir jättetokigt. Man ser och tänker att de har de så mysigt med sin lilla bebis som aldrig verkar skrika, medan man själv sitter med en skrikande bebis och inte har tvättat håret på tre veckor – och så tror man att man är ensam i det här. Jag brukar skoja och säga att när servern för Facebook sprängs är det jag som har gjort det, säger Mari Rosengren.

– Alla andra verkar ha det så bra. Man jämför andras yttre med sitt eget inre. Det är fantastiskt att få barn, men det är också en påfrestning, säger Tove Pettersson.

undefined
Omställningen från par till familj är svårnavigerad för de allra flesta.

6. Stanna inte i en dålig relation för barnens skull

– Man måste kunna tänka som man gör med andningsmaskerna på flygplan – man ser till att man själv får andas först. Små barn märker av om föräldrarna är osams, och jag tror inte att det är bra för barn att föräldrar håller ihop för deras skull. Det måste finnas något mer. Om man mår bäst av att stanna i relationen kommer barnen också må bra. Gör man inte det så är det så, men då ska man fundera på vad det är man vill och behöver, och det är alltid bra att prata med någon först, säger Tove Pettersson.

Familjerådgivningen

Familjerådgivningen är en kommunal verksamhet som erbjuder hjälp med att bearbeta samlevnadskonflikter hos par oberoende av ekonomisk ställning, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning.

Familjerådgivarna är socionomer med terapeutiska vidareutbildningar.

Varje samtal tar 1-1,5 timme och kostar 200 kronor. Sedan en tid tillbaka erbjuds nyblivna föräldrar ett presentkort till rådgivningen hos BVC.

Källa: Vårdförbundet Sörmland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!