Det finns flera korsningar och cirkulationsplatser i Eskilstuna som trafiklärarna i kommunen anser är osäkra eller direkt farliga. Enligt dem handlar det om otydliga och ibland felaktiga anvisningar men också om felkonstruerade trafiklösningar.
– Vi ser incidenter dagligen. Dubbelkommandot i bilarna gör att vi kan ingripa när vi är ute och undervisar men det finns gånger som det skulle kunna ha gått riktigt illa, säger Christer Lind som är trafiklärare på Isaks trafikskola.
Några av de platser som Christer Lind och hans trafiklärarkollegor lyfter fram som problematiska på olika sätt är Årbyrondellen, Idunplan och korsningen Kungsgatan/Tullgatan. Otydliga skyltar i kombination med för hög hastighet och mycket trafik leder till onödiga olyckor, menar de.
– De är inte konsekventa i den här staden. Det finns korsningar där högerregeln gäller från ett håll samtidigt som det sitter en skylt om väljningsplikt i den andra riktningen, som vid Tuna torg. För våra elever kan vi ju förklara situationen men kommer det någon som inte är van att köra där smäller det, säger Juhani Krekolas som är trafiklärare på Krekolas trafikskola.
De trafikansvariga på Eskilstuna kommun har tidigare bjudit in trafiklärarna i staden för att rådfråga dem när det ska byggas om eller nytt i trafiken. Trots detta upplever alltså lärarna att deras synpunkter inte tas på allvar.
– Konsekvenserna har blivit att mycket är felkonstruerat från början. De har byggt för att det ska se bra ut inte för att det ska vara funktionellt. Vi har slutat gå på mötena för det händer ändå inget, säger Tomas Engström från Engströms trafikskola.
Anna Bergfors är chef på trafikförvaltningen vid Eskilstuna kommun. Hon beklagar att trafiklärarna upplever att de inte blir lyssnade på men hävdar att kommunen visst tittar på de synpunkter som kommer in.
– Vi får jättemycket synpunkter kring trafikrelaterade frågor och det är positivt, för det betyder att många tycker att det är en viktig fråga. Men vi kan inte beakta alla förslag som vi får in. Många gånger handlar det om subjektiva upplevelser och vi måste göra det som är bäst för alla. Alltså för såväl biltrafiken som cyklister och gångtrafikanter. Trafikplanerarna gör bedömningar utifrån expertis, kompetens och studier, säger Anna Bergfors och fortsätter:
– Jag hoppas att man ska fortsätta att lämna synpunkter men ibland gör vi en annan bedömning, säger hon.
Det är inte bara kommunen som får kritik för ogenomtänkta trafiklösningar. Staten genom Trafikverket ansvarar för en del vägar och platser som trafiklärarna i Eskilstuna pekar ut som problematiska.
Håkan Svensson är Trafikverkets enhetschef för trafikmiljö och planering i region öst. Han blir inte förvånad över trafiklärarnas kritik. Han säger att de är medvetna om att flera trafikplatser skulle behöva göras något åt.
– Till exempel är Årbyrondellen något vi tittar på. Vi ska göra åtgärder där men vi vet inte när, säger han.
Trafiklärarna har förståelse för att stora förändringar kostar pengar och tar tid. Men enligt dem skulle många trafikplatser i Eskilstuna bli betydligt bättre bara genom små förändringar, som att sänka hastigheten eller sätta upp skyltar med tydligare anvisningar om hur trafikanter ska bete sig i den aktuella korsningen eller rondellen. Just nu finns det dock inga planer på sådana lösningar hos varken kommunen eller Trafikverket.
– Vi sitter i trafiken åtta till tio timmar om dagen och ser bristerna, som vi också har påpekat, men de lyssnar inte på oss. Jag tror det handlar om okunskap, vi ser mer än de som sitter vid ett skrivbord, säger trafikläraren Christer Lind.
Årbyrondellen: "Vi har blivit påkörda"
Trafiklärarnas kritik:
– Den är alldeles för stor och den tillåtna hastigheten på 70 km/h är på tok för hög. Vi har blivit påkörda bakifrån när vi har varit ute och undervisat, säger Magnus Engström från Engströms trafikskola.
Han och de andra trafiklärarna har föreslagit till både Trafikverket och kommunen att sänkt hastighet kunde vara en lösning. Det är staten genom Trafikverket som har ansvar för själva Årbyrondellen medan vägen till och från Skiftinge är kommunal.
Kommunens svar:
– Jag tror inte sänkt hastighet skulle vara tillräckligt, de som kör för fort kommer fortsätta att göra det. Vi har framfört till Trafikverket att göra den mindre, det behövs inte två körfält, säger Kent Andersson trafikingenjör på kommunen.
Trafikverkets svar:
– Årbyrondellen är en plats som vi har pratat mycket om men det finns inga planer på åtgärder i närtid. Vi avvaktar möjligheterna att få medel för att ordna med hela sträckan från Årbyrondellen till Gröndal, säger Trafikverkets Håkan Svensson som enhetschef trafikmiljö och planering i Region Öst.
Idunplan: "Är helt felkonstruerad, katastrof"
Trafiklärarnas kritik:
Cirkulationsplatsen vid Idunplan är oval och antalet körfält varierar vid de olika in och utfarterna, vilket skapar förvirring. Anvisningarna för vilket körfält bilisterna ska placeras sig i är också otydliga.
– Skylten sitter för nära rondellen och markeringarna som finns i körbanan är otydliga. De finns inte ens i vägtrafikförordningen. Det hade varit mycket tydligare med vanliga pilar, säger trafiklärare Juhani Krekolas från Krekolas trafikskola och fortsätter:
– Den är helt felkonstruerad, katastrof.
Carlavägen och Mälarvägen är statliga medan Torshällavägen och Västergatan är kommunens ansvar.
Kommunens svar:
– Vi tycker att anvisningarna på Torshällavägen och Västergatan är naturliga. Där ska man hålla till höger om man ska rakt fram, säger trafikingenjör Kent Andersson.
Trafikverkets svar:
– Vi var överens om att prova det här utseendet och har inte fått in några klagomål. Vi avvaktar kommunens nybyggnation där och ser därefter om det finns någon anledning att se över cirkulationen som helhet, säger enhetschef Håkan Svensson.
Marielund: "Sänk hastigheten till 50 km/h"
Trafiklärarnas kritik:
Avfarterna vid trafikplats Marielund är inte tillräckligt långa och dessutom skymda av kurvor. På ena sidan uppmanas föraren att snabbt sänka hastigheten till 50 km/h medan den andra bara kräver 70 km/h.
– Bilisterna kommer för fort i den kurvan och eftersom det lätt blir kö i slutet på avfarten är risken stor att de kör in i varandra. Jag skulle vilja att de sänkte hastigheten till 50 så att bilarna tvingades sakta in tidigare, säger Christer Lind som också vill ha två filer i slutet på avfarten för att trafiken ska flyta bättre. Särskilt för de som ska svänga höger, som i dag kan tvingas vänta länge.
Avfarterna från E20 är Trafikverkets ansvar:
– Vi avvaktar möjligheterna att få medel för att ordna med hela sträckan från Årbyrondellen till Gröndal men vi vet inte när det kan bli aktuellt, säger Håkan Svensson som enhetschef trafikmiljö och planering i Region Öst, Trafikverket.
Tullgatan/Kungsgatan: "Mycket besvärlig"
Trafiklärarnas kritik:
När den tidigare enkelriktade Kungsgatan öppnades för trafik i båda riktningarna skapades en flaskhals i korsningen Tullgatan/Kungsgatan. Bilisterna som ska svänga vänster kommer inte fram och fungerar därmed som en bromskloss för övrig trafik.
– Det flyter inte där och är en mycket besvärlig korsning eftersom det är så många som färdas där, säger Juhani Krekolas.
Trafiklärarna föreslår att Kungsgatan ska göras enkelriktad igen som ett första steg för att minska trafiktrycket något.
– Det har varit på tal att göra en cirkulationsplats där men den får inte plats. Vi har pratat mycket om åtgärder i korsningen men det finns inget planerat i närtid. Och fortfarande är det ingen som säger att "så ska vi göra", säger Kent Andersson.
Hamngatan: "Bilisterna har inte koll på att de fortfarande har väjningsplikt"
Trafiklärarnas kritik:
När någon trycker på trafikljusknappen vid övergångstället på Hamngatan, i höjd med Eskilstuna teater, blir det rött för bilarna och grönt för gångtrafikanterna. Men i stället för att sedan slå om till grönt respektive rött släcks trafiksignalen. Många bilister har inte koll på att de fortfarande har väjningsplikt för gående vid ett sådant övergångställe och kör på.
– Det blir farligt eftersom bilisterna inte har koll på att de fortfarande har väjningsplikt för de som korsar övergångstället, säger trafiklärare Christer Lind.
Kommunens svar:
– Det är inga konstigheter egentligen. Är det inte rött så är signalen avstängd och då är det ett vanligt övergångsställe, då ska bilen släppa fram den gående. Signalen kom upp för att hjälpa synsvaga att korsa vägen. Det smattrande ljudet ger en vägledning. Vi har fyra sådana signaler i centrum och vi tittar på om det finns någon annan lösning som kan vara bättre för alla men det finns inga färdiga planer, säger Kent Andersson.
Nybroplan: "Ett körfält in och ett körfält ut borde det vara ett inuti rondellen också"
Kullerstenen i mitten av cirkulationsplatsen är inte upphöjd vilket betyder att det egentligen är två körfält inne i rondellen men det är det inte alla som vet. Eftersom det är stora trafikströmmingar på platsen skulle allt flyta på bättre om det var tydligt att det är två filer inne i rondellen, menar trafiklärarna.
– Om det är ett körfält in och ett ut borde vara ett inuti rondellen också. Men med så mycket trafik och den breda rondellen som finns så funkar spontan filkörning, säger Juhani Krekolas.
Kommunen:
– Nybroplan ser ut som den gör för att långa fordon som lastbilar och bussar ska kunna passera utan att köra upp på muren, de behöver det breda utrymmet. Men vi vill helst inte att folk ska köra dubbelfiligt i rondellen. Två filer i en cirkulation är aldrig bra. Få har koll på att om man kör i vänster körfält så har man väjningsplikt för de som ligger i höger när man gör ett körfältsbyte, säger Kent Andersson.