Traktortomten Clenn tuffar på i advent: "En ära"

Till helgen går flera av Eskilstunas traditionella julmarknader av stapeln. En veteran i sammanhanget är Munktellmuseets Clenn Häggqvist. "Det är en ära att få vara tomte", säger han.

Clenn Häggqvist intygar att lockarna i skägget uppstått av sig själva. "Jag har inte tid att fläta och använder inga papiljotter", säger han.

Clenn Häggqvist intygar att lockarna i skägget uppstått av sig själva. "Jag har inte tid att fläta och använder inga papiljotter", säger han.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2021-11-27 10:57

Den som brukar besöka centrala Eskilstuna kring första advent har nog sett honom, traktortomten. Rusandes fram på Munktellmuseets gröna BM 230 "Victor" med skägget i vinden och en gnistrande glädje i blicken är han svår att missa.

– Det är en ära att få vara tomte varje år, säger Clenn Häggqvist, till vardags mekaniker och "allt i allo" på museet.

I helgen går det att uppleva julmys på två marknader i centrala Eskilstuna. Dels vid Rademachersmedjornas traditionella julmarknad, dels inne på Munktellmuseet, där ett 40-tal hantverkare slåss med traktorerna om uppmärksamheten.

I morgon söndag, första advent, erbjuds det dessutom förstklassig musik och underhållning på Fristadstorget, med akter som Uno Svenningsson, Myra Granberg, Key Town Eskilstuna och flera lokala artister.

Inte helt oväntat vurmar Clenn Häggqvist särskilt för den egna marknaden.

– När man har varit ute vid smedjorna och frusit – det brukar alltid vara blåsigt och kallt – kan man komma hit till museet och värma sig, säger han.

undefined
Clenn Häggqvist har varit traktortomte i ett knappt decennium. Här syns han på ett arkivfoto från julen 2016.

Men även om han i första hand representerar Munktellmuseet gör han alla arrangörer en tjänst genom att transportera besökarna mellan de olika begivenheterna med traktor och vagn.

– Vi brukar starta i Munktellstaden, köra ner till Rothoffsvillan och vidare till Rademachersmedjorna. Sedan bär det av till Fristadstorget och därefter vidare till Rådhustorget och tillbaka, säger Clenn Häggqvist. 

Under sin knappt tioåriga tomtekarriär har han tagit många privata uppdrag över hela kommunen. Allra mest hektiskt brukar det givetvis vara på julafton.

– Innan pandemin hade jag tio uppdrag på julafton, och det var över hela stan. Torshälla, Parken Zoo, Ribbingelund, säger Clenn Häggqvist.

Och även om hans insatser är ideella har han lyckats samla in frivilliga bidrag från passagerare och andra julfirare. De insamlade medlen har han sedan kunnat skänka till olika välgörande ändamål, som Stadsmissionens härbärge och kvinnojourer.

– I år kommer inkomsterna att gå till Eskilstuna scoutkår, säger Clenn Häggqvist.

undefined
Clenn Häggqvist på arbetsplatsen, (tomte)verkstaden på Munktellmuseet i Eskilstuna.

Han svidar om till tomte för fotograferingen. Det är en enkel förvandling: På med mössan och rocken så är det klart. Övriga tomteattribut bär han med sig året om.

– Någon kudde på magen, det behöver jag inte. Och jag slutade raka mig år 2000. Jag kände bara, att nej, nu skiter jag i det här.

Skägget har med tiden blivit Clenn Häggqvists främsta signum – och det bidrar sannolikt till hans stora popularitet som tomte. Inte minst bland barnen, som i förtroende brukar överlämna både nappar som önskelistor.

– Men jag har lite svårt att förklara var jag kommer i från och var renarna är. Det går ju att skylla på covid även detta år. Rudolf är ju alltid förkyld och lite röd om näsan, säger Clenn.

Den yviga ansiktsbehåringen har förresten också inneburit vissa risker i arbetet, och då avses inte bara barn som drar tomten i skägget. Clenn Häggqvist berättar att det även har inträffat mer allvarliga tillbud. Som den gången då lockarna trasslade in sig i en borrchuck och maskinen slog upp i hakan. Eller då det nära på fattade eld i samband med en provkörning av ångloket "Förstlingen" på museet.

– En gång hände det också att jag fick fogskum i hela ansiktet. Då fick jag klippa det lite kortare. Men det växer ju ut igen, tack och lov, säger Clenn.

Julmarknader i helgen

Munktellmuseet: Över 40 hantverkare och utställare utöver museets vanliga samlingar.

Rademachersmedjorna: Gammaldags julmarknad i historisk miljö. 

"Nissebyn", Näshulta elljusspår: Mindre julmarknad med lotteri, tipspromenad och försäljning. Parkering vid Näshulta friskola.

Retuna: Butikerna får sällskap av hantverkare, företagare och UF-företag. Söndagar, varje advent fram till jul. 

I Gamla staden hålls ingen samlad julmarknad i år. Däremot håller enskilda butiker extraöppet och utlovar julmys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!