Länsstyrelsen i Sörmland har analyserat bostadssituationen i Sörmland. I sin rapport slår planeringsdirektör Peter Eklund fast att det råder bostadsbrist i de flesta av länets kommuner.
I städer som Eskilstuna är bristen på hyresrätter påtaglig, menar han. Avsaknaden av hyreslägenheter drabbar särskilt unga, äldre och invandrare som har få valmöjligheter på bostadsmarknaden.
I bostadsbristens spår har länsstyrelsen också märkt att flyktingfamiljer kommit i kläm.
- Det är ingen i Eskilstuna som vet hur trångt man egentligen bor, säger Eklund.
Hans recept för att lösa krisen är att det byggs väsentligt fler hyresrätter. De tomma lägenheterna börjar helt enkelt ta slut och många har också för låg standard.
- 70 procent av de tomma lägenheterna i Eskilstuna är olämpliga som bostäder och borde rivas eller byggas om, säger Eklund.
Fler nya, lite dyrare lägenheter skulle starta en flyttkedja som skulle skapa öppningar för alla, oavsett inkomst, menar Eklund.
För Josef Zsido och hans kollegor är trångboddheten en del av vardagen på flyktingenheten.
- Den här situationen såg vi till en början i städer som Malmö och Södertälje. Nu ser vi det även i Eskilstuna, säger han.
Problemet beror till viss del på att många flyktingar som kommer till Eskilstuna flyttar in hos släkt eller landsmän i väntan på uppehållstillstånd. Att det bor två eller tre personer i samma rum är inget ovanligt.
Zsido menar att det finns många hyresvärdar som är villiga att hyra ut bostäder trots att hyresgästen saknar fastinkomst. Dessvärre har dessa värdar alldeles för få lediga lägenheter.
- Det är inte inkomsterna som är problemet utan bostadsbristen, säger han.
Firat Nemrud, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Eskilstuna, har stött på problematiken i Skiftinge, Fröslunda och Råbergstorp. Han menar att det behövs fler större lägenheter för familjer med många barn, men också ettor och tvåor till ungdomar som vill stå på egna ben.
- Vi måste bygga för framtiden. Hur ska vi annars kunna erbjuda ungdomar en bra start i livet, frågar han.