I helgen är det dags för den nionde upplagan av Springpride i Eskilstuna. Regnbågsflaggor har prytt staden de senaste veckorna men den uppmärksamme har också lagt märke till en flagga som är blå, rosa och vit. Det är kommunen som hissat transflaggan för att sätta extra fokus på transpersoners situation under årets festival.
– Transpersoner har kommit i skymundan på Springpride tidigare och därför lyfter vi frågan extra i år, säger Karin Gagner jämställdhetsstrateg och hbtq-ansvarig på Eskilstuna kommun.
Transperson är ett paraplybegrepp för personer som bryter mot samhällets normer gällande kön och könsidentitet. Det kan till exempel vara en person som varken vill kalla sig kvinna eller man, eller som vill byta juridiskt kön. Enligt Karin Gagner finns det en okunskap i samhället när det gäller transfrågor och vad det betyder.
– Många tror att transpersoner bara är transvestiter och då blir det fel, säger hon.
Carolina Orre som är chef för hälsa och hiv-prevention på organisationen RFSL, välkomnar att Springpride lyfter transfrågan i år. Det finns flera rapporter som visar att transpersoner och personer med transerfarenhet mår sämre än andra i samhället på grund av att de diskrimineras och inte bemöts på rätt sätt. Men enligt Carolina Orre håller det på att ske en förändring.
– Frågan får mer utrymme i dag och människor börjar inse att det finns mycket att jobba på. Det är jättebra, säger hon.
På Springpride i Eskilstuna kommer transfrågan bland annat att lyftas genom föreläsningar och seminarier i Stadshuset, som smygstartar festivalen under fredagseftermiddagen. På lördag kommer prästen och transpersonen Ann-Christine Roxberg att berätta om sin resa.
– Jag hoppas många kommer och tar del av det här. Det har börjat hända saker i kommunen men om vi ökar kunskapen kan vi jobba mer strategiskt, säger Karin Gagner vid Eskilstuna kommun.