– Det finns folk därute som vet vad som hände Bengt Bergman. Folk som väljer att inte berätta. Det är obegripligt, säger Jonas Bergman, en av polisens utredare.
– Det är ett så fult brott. Det var ett väldigt rått, dödligt våld han utsattes för, säger Lars Franzell, chef på polisens avdelning för grova brott i Eskilstuna.
Det är nu tre år sedan Bengt Bergman, efter att ha surfat en stund på internet, gav sig ut med sin bil i kvällsmörkret. Det var på fredagskvällen den 4 december och uppkopplingen mot internet vid 21.30-tiden är den sista säkra tidsangivelsen som polisen har.
Kartläggningen av Bengt Bergmans förehavanden tidigare under dagen har visat att han tidigt på morgonen samma dag köpte bildäck på OKQ8-macken i Fröslunda. Ett par timmar senare tankade han sin bil på macken i Skjulsta för att sedan åka till hemtjänsten för att hämta mat.
Efter det är det oklart vad Bengt Bergman gjorde innan han senare på kvällen kopplade upp sig mot internet på sin dator därhemma.
Klockan 23.41 hittades han blödande i sin parkerade bil, en svart Kia Ceed av 2008 års modell, på Lidls parkering vid Råbergstorp. Varningsblinkern var påslagen.
Först trodde man att det handlade om en bilolycka
– Han verkade lite förvirrad och kunde inte riktigt redogöra för oss vad som hade hänt, sa Eric Björkholm, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen, klockan 00.50 på söndagsnatten.
Men snart klarnade bilden. Det som först misstänktes vara en singelolycka, där Bengt Bergman antogs ha krockat med något, övergick till att bli en utredning om grovt rån. När den svårt misshandlade Bengt Bergman söndagen den 6 december avled på Mälarsjukhuset av sina skador, övergick det till att bli en mordutredning.
Men varför Bengt Bergman misshandlades till döds vet polisen fortfarande inte säkert. Även om man arbetar efter olika hypoteser.
Men nu, tre år efteråt, är man precis som då övertygad om att det finns ett antal människor som vet exakt vad som hände Bengt Bergman.
– Vi tror oss veta vad som har hänt. Han träffade sannolikt på fel personer. Någon har stört sig på honom, säger Lars Franzell.
Både Franzell och Jonas Bergman är övertygade om att det är kriminella, grovt kriminella, som misshandlade Bengt Bergman till döds.
Och därmed finns det flera problem.
Människor som lever i den kriminella världen pratar inte. I synnerhet inte med polisen. Att gola, skvallra, är det värsta man kan göra. Pratar man är det med risk för sitt eget liv. Oftast har de kriminella större lojaliteter med familj, släkt, vänner och kompisar än med rättssamhället, förklarar Lars Franzell.
– I stället för att stå för vad man har gjort så håller man käften, konstaterar Jonas Bergman krasst.
Att gangsters skjuter ihjäl varandra är en sak, säger han. Men att ge sig på en gammal försvarslös människa på det här sättet är helt oacceptabelt.
Någon vet. Någon har nyckeln till detta
Lars Franzell
Att mordet på Bengt Bergman har väckt avsky i polishuset, också bland de mest luttrade och erfarna utredare, råder det ingen tvekan om.
Men det finns också en annan aspekt när det gäller människors ovilja att prata. Minnet.
– Våldet är dagsfärskt. Det är inget man grubblar på. Man grubblar inte på vad man gjorde för en vecka sedan, än mindre vad man gjorde för två eller tre år sedan. Man har en ny plan varje dag, säger Jonas Bergman.
Ändå hoppas polisen på att någon ska berätta. Att någon ska lätta sitt hjärta och berätta vad man har sett eller hört.
– Någon vet. Någon har nyckeln till detta, säger Lars Franzell.
Och enligt Lars Franzell och Jonas Bergman vet polisen också med säkerhet i vilken krets som gärningsmannen, eller gärningsmännen finns. En person var tidigare misstänkt men han är avskriven som misstänkt.
– Totalt fyra personer har varit hämtade till förhör under utredningens gång, berättar Lars Franzell.
Ett tiotal personer har också topsats för att jämföras med dna man har funnit vid brottsplatsen, men detta har inte gett något.
Vad är det för spår ni har hittat? Och var?
– Vi kan inte säga något om det. Mer än att det är vid brottsplatsen, säger Lars Franzell och Jonas Bergman.
Flera uppgifter av olika slag har figurerat under utredningens gång, men hittills har de inte lett till något genombrott.
Exempel:
• Polisen vet att det har stått två andra bilar på parkeringen strax innan ambulansen kom fram. Vittnen ska också ha sett ett ungdomsgäng springa från platsen. Med hjälp av deras iakttagelser anser sig utredarna ha identifierat den krets av ungdomar som befann sig vid brottsplatsen.
• Enligt polisens gärningsmannaprofil bör brottet ha begåtts av flera yngre personer med kriminell bakgrund, kanske med kopplingar till något av bostadsområdena runt brottsplatsen.
• Polisen har flera gånger sökt vittnen och folk som har gjort iakttagelser. Bland annat ska en person ha "överhört" hur några ungdomar sagt "fy fan vad stryk han fick". Men polisen har inte lyckats styrka att konversationen handlade om Bengt Bergman.
Tre år har alltså gått sedan Bengt Bergman mördades och flera mord och andra grova våldbrott har skett efter det som tynger utredningsorganisationen. Arbetar polisen fortfarande aktivt med den här mordutredningen?
– Ja, efter förmåga. Men vi hoppas kunna bli mer aktiva. Vi ser att det finns möjligheter. Och hoppas att någon ska prata, säger Lars Franzell.
Polisen har telefonnummer: 114 14 för den som har information att lämna till polisen om mordet på Bengt Bergman.