Tre från Rinmangymnasiet serverar på Nobelmiddagen

Att få servera på Nobelfesten är många yrkesstolta servitörers stora önskan.- Det här har jag drömt om i många år, säger Jonathan Hedström - en av tre elever från Rinmangymnasiet som fått den stora äran att servera i Blå hallen den 10 december.

ESKILSTUNA2009-10-21 00:00

Egentligen är Jonathan ett "överårigt" proffs i sammanhanget. Han tog nämligen studenten på Rinman i våras och jobbar numera på Viking Line.

- Men när jag fick höra att Rinman skulle vara med tog jag kontakt med Lena Calmegård (serveringslärare på skolan) och vädjade om en plats. Ända sedan jag såg den första Nobelfesten i tv har jag önskat att någon gång få vara med själv.

- Intresset för yrket blev inte mindre när Rederiet sändes. Joker, Johannes Brost, gjorde en härlig rollfigur.

Nu går drömmen i uppfyllelse även om det återstår ett sista test för Jonathan och hans två kvinnliga kollegor Rebecca Söderlund och Mari Jamil Taleb. Kraven på serveringspersonalen är nämligen hårda och från skolvärlden får endast tolv elever chansen att vara med.

- Vi har klarat av ett test i Stockholms stadshus. Det var en middag för 460 personer. På fredag är det dags för genrep med en dubbelt så stor middag, uppger Lena Calmegård, som själv har erfarenhet från anställningar på bland annat Gripsholms värdshus, Yxtaholm och Enköpings restaurangskola.

Ingen risk att någon plockas bort inför Nobelfesten?

- Absolut inte. Tvärtom fick vi beröm förra gången och alla tre fick gå med i dessertparaden nedför de välbekanta trapporna. Det är mycket ovanligt för debutanter.

Vad är viktigast?

- Självklart att inte spilla mat på gästerna. Hur man bär faten, hållningen och en positiv attityd är också viktigt.

1 200 personer är inbjudna till Nobelfesten. Varje servitör har tio gäster på sin lott.

Kommer ni i närheten av några kungligheter eller Nobelpristagare?

- Nej, knappast. Där är det rutinerat och känt folk som serverar. Antar att det också handlar om säkerhet, säger Lena Calmegård, som själv hoppas få dra på sig en serveringskavaj och vara med när drinkarna serveras.

För Jonathan, Rebecca och Mari blir det förstås ett minne för livet - och en stor merit.

- Alla som är med och jobbar får ett diplom. Det är inte dumt att ha när man söker framtida anställningar.

Nervöst?

- Ja, först men nu är det enbart kul, säger Rebecca, Mari och Jonathan, som alla ser en framtid inom yrket och gärna vill öppna något eget om några år.

Mera Nobelstämning väntar på Rinmansrestaurangen efter nyår då man ämnar servera Nobelmiddagar på torsdagar.

Menyn?

- Från tidigare Nobelmiddagar. Det finns en del att välja på då den första hölls 1901, skrattar Lena Calmegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om