Eskilstunas saluhall svår att lansera

Målet var en foodcourt där gäster kunde samlas och äta från flera olika restauranger, samtidigt som de handlade delikatesser. Men än så länge består Gallerians saluhall bara av två restauranger, som fått en tuff start.

Saluhallen i Gallerian består fortfarande bara av de två ursprungliga restaurangerna Babettas skafferi och La Taquiza.

Saluhallen i Gallerian består fortfarande bara av de två ursprungliga restaurangerna Babettas skafferi och La Taquiza.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-03-31 06:47

Den 26 november öppnade Babettas skafferi och La Taquiza i en gemensam lokal i Gallerian. Planen var att de två restaurangerna snart skulle få sällskap av fler. Dessutom planerades delikatesshandel och blomsterförsäljning i det som skulle bli en saluhall i Gallerians del närmast Fristadstorget.

Men de två ursprungliga restaurangerna är fortfarande ensamma. Och starten blev tuff för dem.

– I december var det dött. Mycket på grund av corona och pandemirestriktionerna, säger Luisa Gustafsson som erbjuder mexikansk mat på La Taquiza.

undefined
Luisa Gustafsson driver den mexikanska restaurangen La Taquiza i Gallerian. Hon säger att verksamheten fick en tuff start under pandemin, men att det blivit något bättre sedan dess.

Lennart Berg är projektchef på Mälarstaden asset management, som bland annat förvaltar och hyr ut Regios fastigheter i Eskilstuna. Även han nämner pandemin som främsta orsak till den tröga starten. Men han menar också att själva konceptet har varit svårt att lansera.

– Marknaden i Eskilstuna kanske inte är riktigt mogen för det här. Vi har haft många intressenter, men alla vill ha fyra väggar runt sin lokal. Så ser det ju inte ut i en saluhall – där delar man på faciliteterna.

Lennart Berg säger att en grundtanke med saluhallen är att kunna erbjuda flexibla hyresavtal till företagare som vill dra igång sin första verksamhet.

– Om alla ska ha en egen lokal måste man dra om ventilation, vatten och avlopp. Då blir också hyrorna högre, säger han.

Luisa Gustafsson tycker att Eskilstunaborna inte riktigt förstår vad hennes restaurang serverar.

– De känner inte igen maten och är skeptiska. Men jag erbjuder dem att provsmaka och sedan vill de äta mer, skrattar hon.

Sedan de tröga första månaderna, tycker hon att det har blivit bättre. Hon hoppas nu att fler aktörer kommer till saluhallen.

– Det vore roligt. Här kan man äta tillsammans även om man vill ha olika mat.

undefined
Lennart Berg är projektchef på Mälarstaden asset management. Han tror fortfarande på saluhallskonceptet och tror på ett uppsving i sommar.

Trots att saluhallen har fått en knackig start har Lennart Berg inte gett upp.

– Förhoppningsvis kan vi ha en jättefin saluhall med fokus på hållbarhet klar under det här året. Vi ser att handeln i centrumnära lägen måste förändras och det här är ett sätt. Men om vi inte lyckas med några av de spår vi jobbar med, kanske vi måste tänka till en gång till.

Han hoppas att sommarens intåg ska hjälpa till att ge ett uppsving för verksamheten.

– Ingången från torget används mer under sommaren när fler rör sig över torget. Då hoppas vi på ett lyft.

Karta: Gallerian Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!