Trots kritik – undantag för ebo står fast

Eskilstuna kommun kommer att undanta hela kommunen från ebo-inflyttning, trots att den politiska majoriteten inte är enig i frågan och trots att Länsstyrelsen opponerar sig.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) anser att Eskilstunas svaga arbetsmarknad är det främsta skälet till att hela kommunen ska utgöra ett undantag från ebo-lagen.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) anser att Eskilstunas svaga arbetsmarknad är det främsta skälet till att hela kommunen ska utgöra ett undantag från ebo-lagen.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2020-04-21 16:53

Eskilstuna hör till de 32 kommuner i landet som omfattas av ändringen av ebo-lagen. Gemensamt för de 32 kommunerna är att de har områden med stora socioekonomiska problem. Ebo-lagen har sedan 1994 gjort det möjligt för asylsökande att ordna sitt boende på egen hand och samtidigt få dagersättning från staten. Genom lagändringen får nu de berörda kommunerna själva uppge vilka områden som ska undantas från ebo-lagen och meddela detta till Migrationsverket senast den 30 april.

 Eskilstuna linje (S och M) är att hela kommunen ska undantas, ett ställningstagande som lett till en spricka i den politiska majoriteten då Centerpartiet anser att det räcker med vissa områden. Länsstyrelsen i Sörmland har i ett yttrande gjort en markering där man bedömer att hela kommunen inte ska undantas. Men då länsstyrelserna inte kan överpröva kommunernas beslut kan Eskilstuna nu gå vidare. Det formella beslutet fattas av kommunstyrelsen den 28 april.

– Jag är helt övertygad om att det är rätt och nödvändigt att undanta hela kommunen. Att bara göra ett delvis undantagande öppnar för fusk där man kan skriva sig i icke undantagna områden. Med samma regler i hela kommunen råder inga tvivel. Det leder också till mindre byråkrati, det blir tydligt och lättar att kontrollera, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Det främsta skälet anser han vara Eskilstuna svaga arbetsmarknad.

– En hög arbetslöshet i en specifik stadsdel blir inte bara den stadsdelens problem, det påverkar hela kommunen.

I en kartläggning som tidningen Dagens samhälle gjort framgår att elva av de 32 kommunerna avser att undanta hela kommunen. Fyra kommuner, däribland Västerås, gör inga undantag alls. I Södertälje har politikerna valt att undanta vissa områden. Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), säger till Dagens samhälle att de justeringar som nu görs av ebo-lagen, och som ska börja gälla den 1 juli, inte lär få någon större effekt. Orsaken är enligt henne ett omfattande fusk med folkbokföringen, något som även Jimmy Jansson ser risker med.

– Den här reformen är inte hela lösningen, den måste kombineras med åtgärder för att komma till rätta med fusk och mygel. Men den har ett viktigt signalvärde som i förlängningen innebär att fler kommuner i Sverige måste ta ansvar för mottagandet av nyanlända, säger Jimmy Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!