Sedan 2011 riskerar du 800 kronor i böter om du slänger exempelvis en snabbmatsförpackning eller läskburk på gatan. 2022 skärptes lagen så att även så små saker som cigarettfimpar och tuggummin ingår.
Stiftelsen Håll Sverige rent har kontrollerat hur många som faktiskt bötfälls enligt nedskäpningslagen och konstaterar att antalet har ökat med 17 procent mellan 2022 och 2023.
Men vad innebär det i praktiken?
Jo, att det i Eskilstuna utfärdades totalt fem böteslappar till nedskräpare under 2023.
Peter Sigurd är kommunpolis och skrattar lite när han får höra siffran. Men han blir snabbt allvarlig.
– Det här säger kanske lite om Eskilstunas lägesbild de senaste åren, där vi har behövt lägga fokus på annat. Det är en prioriteringsfråga helt enkelt, men om vi får bukt med den grova brottsligheten kommer vi att kunna lägga fokus även på mindre brott.
Men är det någon mening med lagen, när nästan ingen fälls?
– Det är inte en onödig lag även om få blir fällda. Det här är viktigare brott än man tror. Vi behöver beivra även småbrott, annars ger det en normalisering av andra brott.
Även Håll Sverige rent är positiva till lagen:
– Vi är positiva till att all typ av nedskräpning får faktiska påföljder i form av böter. Vi skulle gärna se att fler böter för nedskräpning delas ut så att boten får en förebyggande effekt på samma sätt som en fortkörningsbot, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.