Reko Eskilstuna tappar: "Folk måste betala elräkningen"

Intresset för Reko minskar. "Ibland får producenterna så få beställningar att det inte är värt att åka när bensinen är så dyr", säger Anne-Lie Smith, som tillsammans med Lou Norén är administratör för Reko Eskilstuna.

Både Annelie Bosdotter på Annelunds Eko i Näshulta och Anne-Lie Smith, administratör för Reko Eskilstuna, noterar ett dalande intresse vid de senaste månadernas utlämningar. Men stammisarna, däribland Malin Lagerqvist, är i vanlig ordning på plats. "Det här är veckohandlingen, nu ska jag bara köpa mjölk på Ica."

Både Annelie Bosdotter på Annelunds Eko i Näshulta och Anne-Lie Smith, administratör för Reko Eskilstuna, noterar ett dalande intresse vid de senaste månadernas utlämningar. Men stammisarna, däribland Malin Lagerqvist, är i vanlig ordning på plats. "Det här är veckohandlingen, nu ska jag bara köpa mjölk på Ica."

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-09-12 07:11

– Reko har dalat i hela landet. Vi är med i gruppen för Reko Sverige och där har det nästan varit alarmistiska signaler, säger Lou Norén.

Är Reko Eskilstuna nedläggningshotat?

– Nej, vi har en kärntrupp som älskar oss och är på plats vid så gott som varje utlämning. Men om producentgruppen blir för liten är risken på sikt att det blir färre konsumenter eftersom man tycker att utbudet blir för litet.

undefined
Lou Norén, administratör för Reko Eskilstuna, lämnar ut äppelmust från gården Kalkugnstorp till Erik Björk.

Inom Reko möter småskaliga livsmedelsproducenter konsumenter som uppskattar närproducerat. Beställningen sker i Facebookgruppen, sedan träffas säljare och köpare för utlämning vid Djurgården. 2020 års rekord, då det var på gränsen att alla skulle få plats inför julutlämningen ter sig långt borta. De senaste månaderna har i stället präglats av stigande mat-, el- och bensinpriser.

– Många jagar nog så billig mat som möjligt i stället för så bra mat som möjligt. Och vem får pengarna? Oftast är det handlaren, inte producenterna som förmedlar maten. Därför känns det bra med Reko som inte har några mellanhänder, säger Lou Norén.

undefined
Välfyllda påsar – Malin Lagerqvist betade av sex av producenterna som var på plats på Djurgården. "Kyckling, eldost, mangold, bönor, oxsvans – det roligt att prova på nya grejer."

Nu uppmanar duon producenterna att satsa på marknadsföring även i egna kanaler.

– När Facebooks algoritmer fungerar som de gör kan man inte lita på att alla konsumenter nås i vår grupp, säger Anne-Lie Smith och lyfter möjligheten att kombinera en utlämning med marknad.

– Då kan en del förhandsboka som vanligt medan andra tittar förbi och handlar direkt på plats.

De sätter även tilltro till Rekos ursprung som en gräsrotsrörelse.

– Det skulle vara kul om man kunde få stammisarna att bli ambassadörer. Jag tror på mun till mun-metoden.

undefined
Marie Ehrlund har nyligen upptäckt Reko. "Jag är prismedveten och här är det schyssta priser för bra produkter. Både gurkan och tomaterna är magiska, det går inte att jämföra med det man får i affären."

Malin Lagerqvist tillhör den trogna skaran som regelbundet dyker upp på Djurgården.

– Jag brukar se ut som ett vandrande grönsaksstånd när jag går härifrån. Bara att få träffa er, som faktiskt brukar jorden och ligger bakom maten jag ska äta, är fantastiskt, säger hon och nickar mot Annelie Bosdotter på Annelunds Eko i Näshulta.

Även hon har noterat en märkbar nedgång. Men det betyder inte höjda priser.

– Folk måste betala elräkningen. Det är bättre att dra åt svångremmen men ha kunderna kvar. I och med att vi säljer direkt till kund har vi möjlighet att ha en liten besättning där individerna har namn. Det är så vi vill jobba, då är Reko superviktigt. Vi får rida ut stormen tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!