Spelfaktoriet i Eskilstuna är en butik och mötesplats som sysslar med sällskapsspel i alla dess former, främst samlarspelen Magic och Warhammer, men även brädspel och rollspel.
– Intresset är starkt och det kommer nya intresserade, nyinflyttade spelare och gamla rävar varje vecka, säger delägaren Edvard Lundkvist.
Läs också: Sällskapsspelet är årets julklapp 2023
Den första oktober var det exakt fem år sedan Spelfaktoriet slog upp portarna på Nyforsgatan 4 i Eskilstuna.
– Det har varit fler folk som har kommit till och spelat och vi har kunnat hålla i större event. Intresset har blivit större och vi har kunnat ta in mer varor, säger delägaren Robert Gustavsson.
En bärande tanke med verksamheten är att alla träffas fysiskt för att spela.
– Vi känner att det är viktigt att man träffar sina vänner och spelar spel tillsammans. Nästan alla som jobbar med den här butiken har någonting gemensamt och det är att vi alla har suttit inne framför vår dator långa perioder och kanske till någon del mått dåligt av det och har hittat ett sätt att komma ut i det sociala med våra vänner genom de här spelen som vi spelar, säger Robert Gustavsson.
Läs också: Sällskapsspelen som kan vara dyrgripar
Ett annat syfte med Spelfaktoriet är att uppmuntra folk att prova på nya spel. Intresserade kan komma till Spelfaktoriet och kostnadsfritt låna ett spel och sätta sig och spela. Det finns en hel garderob som är full av olika brädspel.
– Det går bra att komma förbi oavsett förkunskaper, vi berättar och visar gärna på plats, säger Gustavsson och fortsätter:
– Folk som tar steget direkt från Monopol brukar jag alltid rekommendera Ticket to ride. Det är en väldigt bra övergång. Det är snarlikt, lätt att förstå och det är väldigt mycket roligare.
Ticket to ride är ett tågäventyr där spelarna samlar och spelar matchande tågkort för att bygga järnvägslinjer som förbinder städer. Det kan enligt experten spelas av personer från åldern 7-8 år med lite hjälp av vuxen. Han nämner även Throw throw avocado där spelarna samlar kort och poäng samtidigt som de kastar skumavokado på varandra.
Splendor är ett spel där spelarna försöker höja sin vinstpoäng genom att skaffa sig ädelstenar.
– Man ska samla ädelstenar och köpa juvelgruvor typ och jobba sig uppåt till att bli rikast. Det är väldigt strategiskt.
Splendor passar barn från cirka 11 års ålder.
Gustavsson säger även att det finns många deception-baserade spel som går ut på att spelarna ska lura varandra, till exempel Don't mess with Cthulhu som är ett socialt avslöjande spel med hemliga identiteter. Kortspelet Dominion går ut på att samla på sig den mest värdefulla kombinationen av kort.
Magic är ett av världens största spel med miljontals utövare. Det är ett samlarkortspel och nyligen uppmärksammades att den amerikanska artisten Post Malone köpt ett kort för 21 miljoner kronor. Spelarna i Magic försöker i dueller ta livet av varandra med hjälp av besvärjelser.
– Det är ett otroligt djupt spel och väldigt roligt att sätta sig in i, säger Gustavsson.
Warhammer är ett pysselspel där man köper plastfigurer som man limmar ihop, målar och sedan spelar med. Spelarna iscensätter strider mellan olika arméer i en terräng som byggts upp på ett bord. Lämpligt för personer 15-16 år och äldre, enligt Robert Gustavsson.
Spelfaktoriets femårsjubileum uppmärksammades bland annat med en stor Magic-turnering och en speciell Warhammer-match med stora gubbar.
Fotnot: Den här artikeln publicerades första gången 30 september men har fått ett par små justeringar.