Stadsbyggnadsnämnden beviljade bygglov för den 655 kvadratmeter stora "stugan" vid Hjälmarens norra strand 2018. Byggnaden skulle ersätta två mindre befintliga byggnader på fastigheten, som revs.
Våren 2020, när arbetet var i full gång, utfärdade miljö- och räddningstjänstnämnden ett föreläggande om att huset skulle rivas och marken återställas.
Orsaken var att byggnationen av den jämförelsevis enorma ersättningsbyggnaden enligt nämndens uppfattning hade krävt dispens från strandskyddsbestämmelserna.
Någon dispens hade Bertil Nygren inte ansökt om. I det läget konstaterade Nygren att bygget av vad han kallar "Sjöstugan" hade kostat honom cirka 30 miljoner kronor, och att det vore orimligt om han skulle tvingas riva.
Stadsbyggnadsnämnden kom dock till räddning och beviljade strandskyddsdispens i efterhand.
Då klev Naturskyddsföreningen in i handlingen och överklagade beslutet. Länsstyrelsen valde samtidigt, på eget initiativ att göra en överprövning av stadsbyggnadsnämndens beslut och kom fram till att Eskilstuna kommun gjort fel.
Länsstyrelsen underkände stadsbyggnadsnämndens resonemang om att allemansrätten redan innan nybyggnationen var utsläckt. Man påtalade även att ett av de två rivna fritidshusen byggdes på 80-talet, utan strandskyddsdispens.
Ett skäl som kan berättiga till dispens, att ett hus ersätts av ett annat, är inte heller tillämpligt, menade länsstyrelsen. Det nya huset, cirka 500 kvadratmeter större än de två hus det ersätter, bedömdes utöka den privatiserande effekten.
Bertil Nygren, och stadsbyggnadsnämnden, överklagade länsstyrelsens beslut om upphävd dispens till mark- och miljödomstolen, som nu fattat beslut.
Mark- och miljödomstolen avvisar både nämndens och Nygrens överklaganden. Domstolen konstaterar också att nämnden inte hade rätt att överklaga länsstyrelsens beslut då det inte gick emot allmänna intressen.
Domen kan få stora konsekvenser. Den kan visserligen överklagas till Mark- och miljööverdomstolen men det finns inga garantier för att överdomstolens ens beviljar prövningstillstånd.
Bertil Nygren har i sin talan förklarat att han till dags dato lagt ner cirka 70 miljoner kronor på bygget av "Sjöstugan" på fastigheten Alstorp.
Hans advokatfirma har konstaterat följande:
"Att neka dispens skulle innebära att han (Nygren) sannolikt skulle föreläggas att riva och återställa platsen, vilket skulle innebära ytterligare minst 70 miljoner kronor i kostnad. Myndigheternas felaktiga besked har således åsamkat honom kostnader på uppskattningsvis 140 miljoner kronor".
Bertil Nygren, som hänvisar till att han faktiskt inväntade bygglov och klartecken från kommunen innan bygget påbörjades kommer troligtvis inte att vilja stå för den kostnaden.
En civilrättslig prövning, förutsatt att Bertil Nygren stämmer Eskilstuna kommun, skulle kunna innebära att kostnaden får tas av Eskilstunas skattebetalare.
Mark- och miljödomstolen har inte hittat några brister i vare sig nämndens eller länsstyrelens handläggningar av ärendet.
I sakfrågan, om det krävs dispens från strandskyddsbestämmelserna för att få genomföra åtgärderna på fastigheten, anser domstolen att så är fallet.
I samma mening kommer så den formulering som kan värderas till 140 miljoner kronor: "Och att sådan dispens inte kan medges".
Mark- och miljödomstolen har även tittat på om det, ur en ekonomisk aspekt, vore oproportionerligt att tvinga Bertil Nygren att riva.
"De allmänna intressen som strandskyddet har att tillvarata överväger Bertil Nygrens enskilda intresse av att nyttja sin fastighet. Denna bedömning kvarstår även med beaktande av de ekonomiska konsekvenser som upphävandet kan få för Bertil Nygren" skriver domstolen.
Rudolf Laurin är Bertil Nygrens advokat.
Han säger att han har läst domen, men ännu inte diskuterat den med sin klient. Rudolf Laurin vill därför inte kommentera utfallet och de konsekvenser domen kan få.