Prisutvecklingen på bostadsmarknaden har, med kortvariga hack i kurvan, rusat sedan 2009. I Eskilstuna steg priserna på bostadsrätter och villor med 10 respektive 16 procent under 2021. Så ser inte trenden ut i dag. Höjda priser på det mesta och dyrare boräntor har fått bostadsköparna att bli mer återhållsamma.
– Vi märker att det tar längre tid att göra affär och det krävs fler visningar jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. På flera av de objekt som vi tog in för några månader har säljaren också valt att sänka utgångspriset, säger Carina Lorentzon på Skandiamäklarna.
De har framförallt märkt att efterfrågan på små lägenheter och ettor svalnat markant.
– Det kan handla om unga vuxna som ska ta sig in på bostadsmarknaden och som kanske inte riktigt vågar slå till. Jag tror att många köpare avvaktar för att se var ränteläget hamnar.
De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter och villor i Eskilstuna sjunkit med 8,9 respektive 7 procent jämfört med samma period förra året. Av de 288 objekt som ligger till salu/kommande har drygt 14 procent sänkt utgångspris. Carina Lorentzon tror att det kommer dröja ytterligare en tid innan marknadens aktörer börjar vänja sig vid det nya läget.
– Många som ska sälja jämför sig med vad grannen fick. Nu ser marknaden annorlunda ut men den är inte så dålig som en del vill göra gällande. Försäljningarna tar lite längre tid och många som går i säljtankar väljer också att avvakta.
Ludwig Gullberg, fastighetsmäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån, har främst märkt att det tar lite längre tid än tidigare att göra avslut.
– Tidigare kunde objekt säljas osett. Nu har köparen mer tid att förbereda sig och det är bara bra. Vi har en dialog med våra kunder om att det både kan ta längre tid att sälja och att det inte är läge att göra något förhastat.
– Med den kraftiga prisstegringen på bostäder har det nog gått lite väl snabbt att sälja de senaste åren. Jag tror att vi planar ut i ett mer normalläge framöver. Människor kommer även fortsättningsvis behöva röra på sig och byta bostad – både till mindre eller större.
Mikael Bergkvist, fastighetsmäklare och grundare av Mäkleriet i Eskilstuna, stämmer in i branschkollegornas beskrivning.
– Vi har varit inställda på att marknaden skulle bromsa in och nu är vi där. I dag tar det längre tid innan säljare och köpare hittar varandra, men trots att bopriserna backat ligger vi ändå på en högre nivå än innan pandemin.
Förutom utmaningen i att mäkla ettor har Mikael Bergkvist också börjat märka en större skillnad i att sälja olika objekt och i olika områden.
– Prisdifferentieringen har dragit iväg. Centrala villor, som inte är i behov av renovering, går fortfarande starkt. Områden som inte haft samma utveckling som mer populära adresser har däremot tappat i dragningskraft.
– Bäst betalt får säljaren för ett objekt som är inflyttningsklart medan bostäder som kräver ytterligare kapital att investera i har blivit kalla.
Enligt Booli ligger snittutropspriset på en bostad i Eskilstuna på 2 436 000 kronor och tar i genomsnitt 26 dagar att sälja.
– Det har varit ett prisrace uppåt under en lång tid – vissa år med över 20 procent, det håller inte i längden.
Mikael Bergkvist berättar att det inte var länge sedan som spekulanter och då främst unga köpare ringde och frågade vad ett visst objekt skulle vara värt om sex månader.
– De såg inte någon risk för en nedgång i priserna.
– I dag kommer nästan alltid första budet under utgångspris och skillnaden mellan utgångs- och slutpris är också mindre än tidigare, det gör att köparna inte längre känner samma stress.
Hur påverkar högre energikostnader fastighetsmarknaden?
– Köparna är mycket mer medvetna om den kostnaden i dag. Tidigare var det ett större fokus på årskostnaden i kronor – nu har det flyttats över på kilowattimmar. Vad boende till slut betalar beror också på vilket elavtal de sitter med.
Mikael Bergkvist tror att många mäklare behöver ställa in sig på att jobba hårdare och räkna med att tjäna lite mindre pengar framöver.
– Vi har varit med om det här förut – det går i cykler. Det kan vara sunt att marknaden skakas om. Det här gör att agnarna kommer att sållas från vetet i vår bransch.