Irja och Adam startar kafé tillsammans i Tuna Park

Irja Hökås öppnar i slutet av september ett kafé i Tuna Park, tillsammans med sonen Adam Bäckström. I samma veva passar Tuna Park på att presentera att de bygger ett orangerie intill det nya caféet.

"När jag blickar tillbaka på mitt yrkesliv har jag haft många fina jobb och relationer. Men jag har inte fått chansen att jobba med min egen familj. När chansen dök upp tog jag den direkt", säger Irja Hökås om att öppna Valmas café tillsammans med sin son Adam Bäckström.

"När jag blickar tillbaka på mitt yrkesliv har jag haft många fina jobb och relationer. Men jag har inte fått chansen att jobba med min egen familj. När chansen dök upp tog jag den direkt", säger Irja Hökås om att öppna Valmas café tillsammans med sin son Adam Bäckström.

Foto: Niklas Holm / ElinderSten arkitekter AB

Eskilstuna2021-08-25 09:00

Lokalprofilen Irja Hökås har varit involverad i mycket i Eskilstuna och nu tar hon nästa steg, tillsammans med sonen Adam Bäckström.

– När jag blickar tillbaka på mitt yrkesliv har jag haft många fina jobb och relationer. Men jag har inte fått chansen att jobba med min egen familj. När chansen dök upp tog jag den direkt, säger Irja Hökås.

Just nu bygger fastighetsägarna grunden innan Irja och Adam tar över i september för att bygga upp kaféet.

– Vi ska inreda kök och kafédel. Det är en hel del att göra men vi siktar på att öppna i slutet av september, säger Irja och fortsätter:

– Vi kommer att jobba tillsammans, men Adam driver den operativa delen. Jag fortsätter att jobba på Coachakademin där jag är involverad, men kommer att lägga mycket tid på kaféet.

undefined
Adam Bäckström med sin mamma Irja Hökås. Tillsammans öppnar de Valmas café i Tuna park i slutet av september.

Fokus blir på mackor, bakverk och lite lättare rätter.

– Det blir, frukost, lunch, fika och efter-shopping-mat. Det vi vill betona är att vi har lokala råvaror från lokala producenter, det är något som jag har arbetat med länge. Vi kommer även att ha en liten butik där vi säljer lokala produkter.

Till en början håller de öppet efter Tuna parks öppettider.

– När orangeriet öppnar får vi möjlighet till en egen entré och utökade öppettider. Vi hoppas på att kunna servera lite bubbel till smörgåstårtan, vi har ansökt om lov för det. Det blir ett hundratal sittplatser så det är rimligt att kunna ha både mat och dryck. Det blir även tillgänglighetsanpassat, för de med rullstol exempelvis.

Hon förklarar att en egen entré även har fler fördelar.

– I och med en egen ingång har vi möjlighet att ha kvällsevent också. Underhållning eller något annat som vi kan skapa tillsammans med gallerian.

undefined
Vid entré ett i Tuna park ska Valmas café ligga med orangeriet precis till vänster utanför entrén.

Namnet har de valt efter familjetradition.

– Jag startade 2005 med min mammas namn Valmas som varumärke då hon själv var entreprenör och väldigt driven. Traditionen och värderingarna har förts över till mig och jag för den nu vidare till nästa generation genom Adam.

Och Adam ser fram emot att få jobba med mamma.

– Jag har hjälpt mamma lite tidigare men aldrig jobbat som på det här sättet. Vi har länge suttit på altanen och tänkt på att göra något tillsammans och när det här dök upp slog vi till direkt. Att få vara med känns jättekul och spännande, avslutar Adam.

Även Tuna park ser fram emot denna satsning.

– Vi har länge letat efter ett genuint kafékoncept som matchar vårt mål om att vara en mötesplats för Eskilstunaborna. Därför är det extra roligt att hälsa en lokal entreprenör som Valmas välkommen till oss, säger Veronica Gustafsson, centrumchef på Tuna park.

undefined
Bilder på hur orangeriet ska se ut vid Tuna park.

Tuna park har som mål att bygga en mötesplats och en destination från morgon till kväll, året om. Därför satsar de nu på att bygga ett orangerie.

– Vi har under flera år pratat om att vi vill skapa en känsla av att vara ute fast inne och orangeriet är ett litet steg i den riktningen. Orangeriet blir 43 kvadratmeter stort och kommer att kompletteras med uteservering de varma månaderna, förklarar Veronica Gustafsson och avslutar:

– Orangeriet kommer att vara en del av Valmas café och vi tror att konceptet kommer att fungera bra hos oss. Det känns genuint och extra roligt att det är två lokala entreprenörer som valt att satsa på sin idé hos oss. Vårt mål är att det ska stå färdigt så snart vi har alla tillstånd på plats, så någon gång under senhösten.

Irja Hökås

Hon har under sin yrkeskarriär byggt upp över 35 års erfarenhet av ledarskap samt drift av olika verksamheter.

Längst tid har hon verkat i hotellbranschen, bland annat som vd för Statt i Eskilstuna men har även haft chefsjobb på SJ, Svenska Shell, Parken Zoo och Strängnäs Kommun.

2005 startade hon egen tillverkning av delikatesser under varumärket Valmas döttrar och i september etableras varumärket igen som Valmas Café.

Seniorkonsult och förändringsledare i eget bolag Coachakademin sedan 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!