Tuna Trafik expanderar genom samarbete

Bussbolaget Tuna Trafik kan se tillbaka på ett händelserikt år. Mitt under coronakrisen inleddes ett samarbete om att förse estländska jätten Busland med underhåll och reparationer. "Verkstadsjobben blir ytterligare ett ben att stå på", säger vd:n Mikael Jonasson.

Tuna Trafiks Johan Hermansson och Mikael Jonasson ser stor potential i samarbete med estländska Busland.

Tuna Trafiks Johan Hermansson och Mikael Jonasson ser stor potential i samarbete med estländska Busland.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2020-10-24 19:45

För knappt ett år sedan köpte han och arbetskamraten Johan Hermansson Tuna Trafik – ett bolag som de själva arbetat i under flera år.

– Det känns bra. Vi har varit med länge och ägt en mindre del i bolaget en tid. Nu äger vi hälften var och är beredda på att satsa ännu mer, säger affärsutvecklaren Johan Hermansson.

Tuna Trafik bildades i början av 80-talet som enskild firma med taxibilar och småbussar i skoltrafik samt med beställningstrafik i mindre omfattning. Något år senare ombildades företaget till aktiebolag. Turistbussar köptes in och beställningstrafiken utvidgades till Europa. Idag är Tuna Trafik ett renodlat bussbolag.

– Verksamheten består främst av beställningstrafik och vi kör bland annat skolskjuts för Eskilstuna kommun och så skjutsar vi merparten av stadens idrottslag, säger Johan Hermansson.

Tuna Trafik har 27 årsanställda och ytterligare 20 extrachaufförer som hoppar in vid behov. 2019 omsatte bolaget 27 miljoner kronor.

undefined
Samarbetet med Busland kommer att generera fler uppdrag till Tuna Trafiks verkstad.

I våras inledde Tuna Trafik ett djupare samarbete med bussbolaget Busland, som är stora på expresstrafik samt underhåll och reparationer på sin hemmaplan Estland.

– De ville komma över en större marknad och har därför valt att köpa tjänster från vår verkstad. För vår del innebär det expansion, säger Johan Hermansson.

Nyligen har 18 bussar från Nobia, som till vardags trafikerar Uppsala, varit inne på Tuna Trafiks verkstad för ombyggnation och uppgradering så att de ska kunna rulla längre och samtidigt klara av tuffare miljökrav. Inom kort ska ytterligare 20 bussar få samma behandling.

– I stället för att som tidigare skicka iväg en buss till Estland för reparation och därmed vara utan den i minst två veckor får kunden nu tillbaka den efter ett par dagar. Det är värdefullt och de förkortade ledtiderna uppskattas, säger Mikael Jonasson.

Coronakrisen har, liksom för många företag, inneburit tuffa utmaningar för Tuna Trafik. Minskat resande slår mot omsättningen när trafik ställs in.

– Då har vi ändå klarat oss förhållandevis bra och det värsta verkar vara bakom oss. Samarbetet med Busland och satsningen på vår egen verkstad blir ytterligare ett ben att stå på. Målsättningen är att merparten av deras svenska uppdrag nu ska utföras hos oss, säger Mikael Jonasson.

undefined
Tuna Trafik Skjutsar en stor del av stans idrottsföreningar, något som väggen i entrén vittnar om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!