Tunagårdens nattpersonal vägrar skriva på nya schemat

Ett nytt schema, med kortare pass men flera helger, har fått nattpersonalen på Tunagården att göra uppror. I protest vägrar de nu skriva på det nya schemat.

Eskilstuna2014-02-25 15:33

Bakgrunden är Socialstyrelsens nya riktlinjer för bemanning nattetid på demensboenden. De innebär att Tunagården måste göra en kraftig förstärkning av nattpersonalen, vilken kommunen också skjutit till pengar för.

— Vi har fått 1,3 miljoner kronor i riktad förstärkning, säger enhetschefen Anneli Carlson.

Men pengarna har inte räckt för att fullt ut kompensera med nya tjänster. Konsekvensen blev ett schema där nattpersonalen får jobba fler helgnätter, men i kortare pass.

Anneli Carlson är medveten om att det är en försämring, men säger att man inte haft något val eftersom Socialstyrelsens direktiv måste följas.

— Scheman och schemaläggning är alltid ett hett ämne, men det brukar inte bli konflikter av de här proportionerna, säger hon.

Konflikten blev uppenbar när det var dags för nattpersonalen att skriva in sina önskemål om tider på det nya schemat. Samtliga nattjobbare vägrade, med påföljd att schemat som ska gälla från början av april fortfarande gapar tomt.

Eskilstuna kommun tillämpar Time Care-scheman på sina boenden.

— Man kan säga att det är ett datasystem där personalen själva får skriva in sina önskescheman utifrån arbetsgivarens förutsättningar, säger Magnus Eriksson, ordförande för Kommunals sektion i Eskilstuna.

Det är långt ifrån första gången han har kontaktats av medlemmar som fått problem med systemet.

— Time Care är i grunden positivt, eftersom det ger personalen möjlighet att själva påverka sina arbetstider. Men vid kraftiga besparingar blir det svårt, då kan man till sist hamna i en situation där det blir omöjligt att lägga ett vettigt schema.

— Personalen blir väldigt styrd och arbetsgivaren sitter trots allt i den starkaste sitsen.

När det gäller konflikten på Tunagården är han trots allt hoppfull.

— Vid de möten vi har haft har arbetsgivaren ändå lyssnat på våra synpunkter och visat vilja till att revidera förutsättningarna för schemaläggningen.

— När man fick mer pengar borde man ha kunnat hitta en bättre lösning. Det är aldrig bra att genomföra så drastiska förändringar med så kort varsel, säger Magnus Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!