Positiva besked för biogasföretaget

Företaget Eskilstuna Biogas kan bocka av flera tunga hinder för att deras satsning på en stor biogasanläggning i Kjula ska bli verklighet. Miljötillståndet från Länsstyrelsen är klart och nu har också stadsbyggnadsnämnden gett förhandsbesked om bygglov.

Biogas/Wågdahl/Hotti

Biogas/Wågdahl/Hotti

Foto: Lars Skärlund/privat/TT

Eskilstuna2021-11-19 04:45

Planerna på att bygga en biogasanläggning på Kjulaåsen har varit långt ifrån friktionsfritt för det privata bolaget Eskilstuna Biogas. För ett år sedan biföll stadsbyggnadsnämnden bolagets ansökan om förhandsbesked för bygglov. Men beslutet överklagades till Länsstyrelsen som skickade tillbaka ärendet till nämnden för ny prövning.

Sedan dess har dock ett antal bitar fallit på plats för företaget, beslut som är helt avgörande för att anläggningen ska kunna byggas.

I somras stod det klart att projektet får 133 miljoner kronor i statligt stöd via det så kallade Klimatklivet. Pengarna täcker en väsentlig del av investeringen som totalt beräknas kosta 300 miljoner kronor.

Den 29 oktober meddelade Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Uppsala tillstånd för att uppföra och driva en biogasanläggning på den utpekade skogsfastigheten strax söder om Svealandsbanan.

Och på onsdagen beslutade en enig stadsbyggnadsnämnd att återigen bifalla bolagets ansökan om förhandsbesked för bygglov.

undefined
Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna Biogas AB, räknar med att den planerade anläggningen i Kjula kan börja byggas under det tredje kvartalet 2022.

– Det känns riktigt skönt. Det handlar om beslut som är helt nödvändiga för hela projektet, säger Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna Biogas som räknar med att bygget av anläggningen ska kunna inledas under det tredje kvartalet 2022 för att sedan tas i drift i slutet av 2023.

Inför stadsbyggnadsnämndens beslut var tjänstemännens förslag att förhandsbeskedet skulle avslås. Motiveringen var att den planerade byggnationen kommer att ha en betydande påverkan på landskapsbilden och att rullstensåsen är utpekad som ett kommunalt naturvårdsintresse.

Att politikerna i stadsbyggnadsnämnden ändå sade ja till förhandsbeskedet grundar sig i det nyligen givna miljötillståndet.

undefined
Att få till lokalt producerad biogas i Eskilstuna är en angelägen fråga säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

– Den huvudsakliga miljöprövningen har ju gjorts av Länsstyrelsen och de har beviljat tillstånd till produktion av biogas på den här platsen, säger nämndens ordförande Sarita Hotti (S).

Enligt henne har också tidigare frågetecken från bland andra Trafikverket rätats ut som rörde anläggningens närhet till Svealandsbanan.

– Mycket är nu utrett och klart i den här processen och det känns bra att man nu kan gå vidare. Att få till stånd en anläggning som tar fram lokalt producerad biogas är en angelägen fråga för Eskilstuna kommun, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!