Riksbanken börjar lanseringen av Sveriges nya sedlar och mynt om två år och för att minska antalet versioner av sedlar i omlopp har man bestämt sig för att ta bort vissa gamla sedlar. De äldre versionerna av femtio- och tusenkronorssedlarna som saknar ett så kallat folieband blir ogiltiga efter årsskiftet.
Enligt branschorganisationen Svensk Handel finns det uppemot fem miljarder kronor i äldre sedlar kvar ute i hushållen. För att bli av med dina gamla sedlar finns flera alternativ. Ska du ändå ge dig ut i julhandeln går det bra att använda sedlarna i någon butik tills de blir ogiltiga. Riksbanken varnar dock konsumenter för att butiker kan sätta upp begränsningar när det gäller deras möjligheter att ta emot de äldre sedlarna. Men kedjor som Åhléns, Akademibokhandeln och Clas Ohlson med flera, som Eskilstuna-Kuriren har talat med, har inte satt upp några speciella restriktioner. Sista dagen som gäller är den 31 december.
När det gäller mindre butiker kan det vara annorlunda.
— Vi tar emot dem så länge att vi hinner lösa in dem på banken innan den 31 december, säger Marie-Louise Jarméus, på Jarméus skor i Eskilstuna.
Det andra alternativet är att gå till den bank där du är kund och sätta in pengarna på ett konto. Kontanthantering på bankkontoren är i dag ingen självklarhet, och bankerna måste heller inte ta emot sedlar och mynt. Men i Eskilstuna har samtliga av storbankerna kontanthantering, över disk eller via insättningsautomat, och möjlighet att ta emot de gamla sedlarna om än med vissa begränsningar i hanteringen.
— Vi tar emot kontanter men tillämpar penningtvättslagen precis som alla andra och kontrollerar var kontanterna kommer ifrån när det är motiverat, säger Hans Kindahl, marknadschef på Sparbanken Rekarne.
Penningtvättslagen innebär bland annat att bankerna måste kräva identitetshandling och att kunden kan styrka varifrån pengarna kommer när det gäller belopp från 10 000 kronor och uppåt. Lagen innebär även att det inte bara är att gå in på ett bankkontor och växla dina gamla sedlar mot nya.
— Pengarna måste alltid sättas in på ett konto först för spårbarhetens skull. Om man sedan vill ta ut pengarna igen får man göra en beställning eftersom vi på grund av rånrisk aldrig har stora lager av kontanter, säger Suzanne Zettergren, kassa- och kundtjänstansvarig på Handelsbanken.
Om du inte hinner använda dina sedlar eller sätta in de på ett konto i tid finns det alltid en möjlighet att lösa in pengarna hos Riksbanken mot en avgift på 100 kronor. Det kan göras när som helst. Då är det upp till dig själv att ta kontakten med Riksbanken.