TV: Arbetslöshet – en het valfråga

Ungdomsarbetslösheten har sjunkit i Eskilstuna sedan 2010, men den är fortfarande betydligt högre än rikssnittet. Kommunens satsning på traineejobb har burit frukt. Samtidigt halkar Eskilstuna efter som handelsstad.

Eskilstuna2014-08-19 06:00

Efter kommunalvalet 2010 kunde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet regera vidare i Eskilstuna genom att även ta med Miljöpartiet i styret. 

Arbetslösheten hade under de föregående åren ökat kraftigt, bland annat till följd av den internationella finanskrisen som slog mycket hårt mot Eskilstuna. En annan orsak till den höga arbetslösheten var den strukturomvandling som pågått under mer än 20 års tid och som bland annat inneburit att många industrijobb försvunnit.

2010 uppgick arbetslösheten i Eskilstuna till 13,9 procent jämfört med 8,7 procent i riket. De rödgröna hade tagit fram en gemensam valplattform inför kommunalvalet 2010. En av de femton punkterna under rubriken "Nya företag och fler jobb" handlade om att ta fram ett program för att stötta personer med ekonomiskt bistånd till egen försörjning.  

En av de största satsningarna som har gjorts under mandatperioden utgörs av det så kallade traineeprojektet. Målet är att 1 000 försörjningsstödstagare ska få anställning under ett år i någon kommunal verksamhet. Kommunen och arbetsförmedlingen satsar tillsammans 100 miljoner kronor på det treåriga projektet. Hittills har 625 försörjningsstödstagare fått traineejobb. Det återstår fortfarande ett år av projektet. 

– Jag är mest nöjd med att vi har kunnat lägga fram traineeprojektet för det har betytt oerhört mycket för individers möjlighet att kunna ta sig tillbaks till arbete tillsammans med det täta samarbete som vi har med näringslivet, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Från oppositionens sida hörs andra tongångar. Folkpartiets gruppledare Niklas Frykman menar att traineeprojektet har varit både bra och dåligt. 

– Det är bra eftersom här människorna är väldigt uppskattade ute i kommunens verksamhet. Det är också bra att vi har människor som slipper gå på försörjningsstöd. Det som inte är bra är att det är alldeles för få som går från trainee till riktiga jobb.

Arbetslösheten har under mandatperioden legat ganska stabilt kring 13–14 procent i Eskilstuna. För närvarande uppgår den till 13,5 procent jämfört med 7,7 procent för riket. Ungdomsarbetslösheten har dock börjat sjunka mot slutet av mandatperioden. Från att som högst ha varit över 28 procent uppgår den nu till 23,4 procent, jämfört med 14,4 procent i riket. 

– Det vi har försökt göra är att möta upp med alla tänkbara medel, med traineesatsningar, med nyetableringar inom lager- och logistik och andra branscher, stötta befintligt näringsliv och lägga väldigt mycket resurser på gymnasie- och grundskola. Det byggs äldreboende, bad, torg, arena, parker, skolor och så vidare och det ger jobb, säger Jimmy Jansson. 

Alliansen tycker dock att de rödgröna har misslyckats. 

– Var fjärde ungdom går arbetslös i Eskilstuna och har inte en försörjning. Då måste kommunen vara attraktiv och jobba på ett bra sätt för att få hit företag som etablerar sig och får unga i arbete, säger oppositionsrådet Jari Puustinen (M).

– Man har inte jobbat tillräckligt hårt med de här viktiga frågorna när det gäller arbete. Det hänger väldigt mycket ihop med utbildningen. Vi har i dag stora utmaningar när det gäller skolan i Eskilstuna.

Kommunen har under mandatperioden tagit fram en handlingsplan för näringsliv och arbete. Enligt Jimmy Jansson vilar arbetsmarknads- och näringslivspolitiken på tre ben. 

– Det ena är kompetensförsörjning, alltså att se till att människor har rätt utbildning för att kunna ta de jobb som de facto finns. Det andra är att stötta befintliga företag att kunna växa. Det är där man skapar väldigt många arbetstillfällen. Det tredje benet är nyetablering, exempelvis lager och logistik som vi jobbar hårt med ute i logistikparken. 

Eskilstuna har i år klättrat 57 placeringar till plats 180 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. 

– Det är nog ett kvitto på att företagen i Eskilstuna upplever att det går åt rätt håll. Det känns väldigt roligt, säger Jimmy Jansson. 

Jari Puustinen är inte lika imponerad. 

– Det är under all kritik. Eskilstuna är en kommun som ska vara topp 50. Då skulle jag börja bli nöjd.  

Allianspartierna hade velat lägga till några punkter i handlingsplanen för näringsliv och arbete. Alliansen vill bland annat införa system för kundval inom den kommunala verksamheten, pröva nya äldreboenden för privat ägande och införa tjänstegarantier. 

– Vi måste vara väldigt duktiga på att hantera alla ärenden väldigt fort för företagen. Då syftar jag på bygglov och tillstånd inom olika områden. Det måste gå fort, säger Jari Puustinen (M).  

I valplattformen 2010 lovade de rödgröna att öka antalet anpassade anställningar för personer med funktionsnedsättning. Kommunen har i år beslutat att 150 personer med funktionshinder ska erbjudas anställning i kommunkoncernen. 

Eskilstuna har backat som handelsstad. 2010 var Eskilstunas handelsindex 97. Två år senare hade index sjunkit till 94. Handelsindex för 2013 kommer enligt Handelns utredningsinstitut att presenteras i slutet av augusti. Ett indextal på under 100 innebär att människor reser från orten för att shoppa. 

– Vi tog en handelspolicy där vi satte fokus på att försöka koncentrera handeln i Eskilstuna. Handeln vill ligga koncentrerad eftersom handel föder handel. Tuna Park, Skiftinge och centrum är våra fokusområden, säger Jimmy Jansson (S). 

Jari Puustinen är kritisk till Eskilstunas låga handelsindex. 

– Det är förskräckligt. Det är på grund av att vi har en alldeles för dålig infrastruktur när det gäller trafik. Vi har urholkat centrum på handel. Det går trögt när det gäller etableringar. 

Alliansen vill riva upp kommunens riktlinjer för handelsetableringar och stadsutveckling. Jimmy Jansson hävdar att oppositionen inte har satt sig in i frågan.

– Jag tycker att alliansen borde prata med handelns intresseorganisationer. Jag tycker alliansen bygger luftslott.

Återstår att se om det blir oppositionen eller de rödgröna som får göra verklighet av sina framtidsplaner för Eskilstuna efter kommunalvalet den 14 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om