Eskilstuna kommun levererar drygt 900 matlådor per dag till de som har hemtjänst och matabonnemang, men från och med vecka 38 kommer de varma matlådorna att bytas ut mot kylda.
Leveranserna kommer att ske en gång i veckan och matlådorna förvaras i kylskåpet till de ska ätas.
– Vår vision är att maten ska smaka lika bra i matlåda som när vi precis har lagat den, säger Hanna Hylding, enhetschef måltidsservice.
Övergången innebär dels en minskad miljöpåverkan genom färre transporter, dels bättre möjlighet till att bevara matens kvalitet och näringsinnehåll.
– Det ger också en ökad valfrihet att välja mellan ännu fler maträtter än tidigare. Menyn kommer att bestå utav 17 olika rätter och två efterrätter, säger Hanna Hylding.
Under tisdagen fick åtta pensionärer möjlighet att provsmaka en del av de nya rätterna.
På menyn stod kalops med kokt potatis, ärtsoppa med pannkaka, köttkorv med rotmos, krämig grön lasagne med gräslökssås och kycklinggryta med smak av dijon och dragon.
Tidningen bjöd in Magnus Eriksson, matexpert och tidigare deltagare i Sveriges Mästerkock, för att bedöma maten.
Först ut: Kalops med kokt potatis.
– För att vara mikrad potatis så är det här riktigt bra. Det går ju typ inte att göra mikrad potatis för det brukar alltid smaka rätt mycket järn. Så det här var otippat, säger han.
Vidare till köttkorv och rotmos.
– Jag är inget fan av rotmos men det här var riktigt bra. De var goda för sig men tillsammans fungerade det jättebra. Det är en lång eftersmak vilket jag tror att våra äldre kommer att gilla.
Samtidigt äter den riktiga juryn vidare med god aptit.
– Kommer pannkakorna att smaka så här? I så fall är det ju jättebra, säger Stig Källerteg, efter första tuggan.
Runar Lundgren håller med.
– Det här är mycket bättre än de pannkakorna vi har i dag.
Matlådorna tillagas i Rekarneskolans nya tillagningskök och transporteras sedan ut av chaufförer.
Hjärnan bakom den nya menyn är den erfarna kocken Fahdi Anton, som fram till i våras arbetade som kock på Nålmakarens restaurang.
– Vi har arbetat med den här menyn sedan april och har verkligen lagt ned så mycket tid och kärlek i det här. Det svåraste har varit att få fram smaken i alla rätter, det jobbar vi fortfarande med, säger han.
Den krämiga lasagnen är vegetarisk och består utav linser och rotfrukter. Magnus Eriksson luktar och smakar av.
– Den är god men jag saknar mer klumpar, för det vill man ändå ha i en lasagne. Såsen var jättegod men den dödar lasagnen lite, drar man i lite mer hetta så hade det varit perfekt.
Även kycklinggrytan får godkänt.
– De skulle kunna panga i ännu mer dijonsenap för att få till lite mer sting, men annars bra.
Vi vänder oss till den riktiga juryn igen. Vilken rätt blev favoriten?
– Kycklinggrytan, det måste jag säga. Men även smaken på kalopsen och lasagnen var bra, säger Stig Källerteg.
Hans medprövare håller med. Lasagnen, kalopsen och pannkakorna verkar ha gått hem hos alla.
– Det är klart man har haft frågor kring den här förändringen, men efter det här tror jag mer på det här konceptet, säger Stig Källerteg.
Och Magnus Erikssons slutbetyg?
– Jag tycker att det här var bra. Nu är mina referensramar ganska snäva men om man bara tittar på vad det smakar så var det gott. Det är ett väldigt bra koncept och jag tror att de kommer att bli nöjda.