Mannen misstänktes ha sålt abonnemang och modifierade digitalboxar som gjorde det möjligt för kunderna att streama upphovsrättsskyddade filmer, utan filmbolagens medgivande.
Kvinnan och mannen åtalades även för grovt penningtvättsbrott kopplat till hanteringen av intäkterna, där miljonbelopp gick mellan parets konton.
Under en sjumånadersperiod, från hösten 2019 till våren 2020, fick mannen in drygt två miljoner kronor på sina konton. 1,4 miljoner kronor fördes över till kvinnan.
Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt har nu avkunnat dom i målet.
Kvinnan frias helt.
Mannen frias från misstankarna om grovt penningtvättsbrott. Det anses inte vara bevisat att pengarna kom från någon otillåten verksamhet.
Han fälls dock för brott mot upphovsrättslagen vid två tillfällen 2019 och 2020.
Eskilstunabon som i likhet med kvinnan förnekat brott döms till villkorlig dom och 115 dagsböter á 200 kronor, totalt 23 000 kronor.
Han får även stå för en större del av kostnaderna för försvarsadvokatens arbete. Mannen ska betala 200 000 kronor medan staten står för 133 000 kronor.
Målsägare är filmjättarna Walt Disney, Svensk Filmindustri och Nordisk Film.
Filmbolagens skadeståndskrav kopplat till filmtitlar som "100-åringen som smet från notan och försvann", "Vilken jävla cirkus" och "Bamse och tjuvstaden" drogs dock tillbaka. Den preliminära skadeståndssumman uppgick preliminärt till drygt 14 miljoner kronor.
Kammaråklagare David Ludvigsson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har drivit målet.
–Jag har läst domen och överväger att gå vidare med en överklagan. Det är en öppen fråga som jag måste begrunda, säger han.
Varför valde filmbolagen att dra tillbaka skadeståndskraven?
– Processen är ganska komplicerad och förenad med höga kostnader. Det ska bevisas vilken omfattning den illegala verksamheten haft. Jag tror att de kom fram till att jobbet inte skulle vara mödan värd. För hur mycket är en illegalt strömmad film värd, i en sluten krets, under en viss tidsperiod? Det är knepiga frågor.
Gör den här domen någon som helst skillnad för den illegala streamingmarknaden?
– Illegal ip-tv är ett stort problem i Sverige. Många är beredda att betala ett i sammanhanget väldigt lågt pris för ett maximalt utbud. Du får tillgång till nästan allt för ett pris som ligger långt under priset för ett legalt abonnemang, säger David Ludvigsson.