Den kommunala omorganisationen som fullmäktige väntas klubba igenom vid torsdagens sammanträde har som uttalat syfte att skapa en tydligare och mer effektiv samhällsbyggnadsprocess.
Förändringen innebär att den nuvarande stadsbyggnadsnämnden tar över vissa uppgifter från miljö- och räddningstjänstnämnden som åligger kommunen enligt miljöbalken. Samtidigt ska två tunga förvaltningar – miljö- och räddningstjänstförvaltningen samt stadsbyggnadsförvaltningen med 134 respektive 203 anställda – slås ihop till en gemensam enhet under namnet samhällsbyggnad- och miljöförvaltningen.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) finns det flera starka skäl till förändringen.
– Vi vill ha en mer samlad och gemensam process för medborgarna kring samhällsbyggnadsfrågorna. Som det är i dag har både förvaltningen och nämnden inom miljö respektive stadsbyggnad olika perspektiv vilket ibland lett till att både företagare såväl som många Eskilstunabor har kommit i kläm. Det kan exempelvis gälla frågor kring strandskyddet, säger han.
Ytterligare ett syfte med omorganisationen är att öka förståelsen mellan tjänstemannasidan och politiken.
– Det har inte varit ovanligt med ärenden där tjänstemännen landat i en slutsats som politikerna i sina beslut sedan ändrat på. Det vill vi komma bort från genom att vi får mer genomarbetade beslutsunderlag som gör att politiken kan hitta lösningar. Nu ska professioner från två olika förvaltningar tussas ihop och det blir den blivande förvaltningschefens uppgift att skapa en gemensam kultur, säger Jimmy Jansson.
I de fall den nya samhällsbyggnadsnämnden företräder kommunen både som part och myndighetsutövare ska miljö- och räddningstjänstnämnden agera som så kallad jävsnämnd. Det kan exempelvis röra sig om tillstånds- och tillsynsfrågor.
I den utredning som gjorts inför beslutet har röster lyfts kring farhågor för att den nya organisationen blir för stor och myndighetstung. Men några sådana risker ser inte Jimmy Jansson.
– Det tror jag är hanterbart. Och syftet med förändringen är att komma närmare medborgarna och företagarna. Tanken är även att den ska bidra till effektiviseringar vilket gör att vi kan spara någon eller några miljoner kronor på administrationen.
Omorganisationen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.