De ska öppna obemannade butiker

Antalet obemannade livsmedelsbutiker har blivit en allt vanligare syn runt om i landet och Eskilstuna är inget undantag. Nu är två nya butiker på gång, i Hensta och i Hällberga. ”Det här är framtiden”, säger Mattias Hellmer som ska driva butiken i den tidigare Konsumaffären i Hällberga.

Två obemannade butiker är på gång i Eskilstuna. En i Hällberga och en i Hensta.

Två obemannade butiker är på gång i Eskilstuna. En i Hällberga och en i Hensta.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2023-04-16 07:55

Trenden med obemannade butiker växer snabbt, särskilt på mindre orter på landsbygden. Enligt uppgifter från HUI, Handelns utredningsinstitut, finns i dag över 130 butiker av det här slaget och många fler är på gång.

I Eskilstuna finns sedan tidigare obemannade butiker i Näshulta, Lista och Kjula. De kommer snart få sällskap av två nytillskott.

undefined
För 20 år sedan lades livsmedelsaffären i Hällberga ned. Nu ska Mattias Hellmer öppna en obemannad butik i lokalen.

Om några veckor räknar Mattias Hellmer med att kunna öppna en i den gamla affärslokalen i Hällberga.

– Jag äger huset och folk i samhället har varit på mig om att starta en matbutik. Affären som låg här tidigare lades ner i början av 2000-talet och ska man handla, i Ärla eller inne i stan, är det åtta-nio kilometer enkel väg. Det blir dyrt med tanke på dagens bensinpriser, säger han, övertygad om att det finns tillräcklig efterfrågan för att skapa lönsamhet.

Han har valt att etablera butiken som franchisetagare för kedjan 24 Sju.

– Det känns tryggt och enkelt. Kunden öppnar dörren med bank-id, scannar sina varor i kassan och betalar med kort eller swish.

undefined
650 olika artiklar kommer finnas i butiken som Mattias Hellmer ska driva som franchisetagare för kedjan 24 Sju.

Butikens sortiment kommer bestå av cirka 650 artiklar som levereras två gånger i veckan från Dagab i Västerås.

– De vanligaste inköpen folk gör är typiska kompletteringshandlingar. Man upptäcker att det fattas något eller att man får ett sug efter godis. Mjölk, frysta matlådar, godis, läsk och chips lär höra till storsäljarna, säger Mattias Hellmer som räknar med att behöva jobba med butiken motsvarande två arbetsdagar i veckan.

undefined
Från Hällberga är det åtta-nio kilometer till närmaste affär. "Med dagens bensinpriser blir det dyrt om man bara ska kompletteringshandla något", säger Mattias Hellmer.

Erfarenheter från aktörer som drivit obemannade butiker visar på riskerna med stölder.

– Det kommer att stjälas varor, absolut. Men svinnet är mindre än i bemannade butiker. Här registrerar du dig via bank-id och det finns ett antal kameror inne i butiken.

Ett liknande upplägg gäller för den butik som är på gång i Hensta. På en bit av den egna villatomten ska Aras Hussein och Roza Sharif uppföra en liten butiksbyggnad som de hoppas ska kunna öppna någon gång före sommaren.

undefined
Roza Sharif och Aras Hussein hoppas kunna öppna butiken före sommaren.

– Vi har bott här i drygt ett år och är egentligen typiska stadsbor. Vi fattade inte först hur låst man kan bli här ute när det är långt till affären. Får man en impuls och vill baka visar det sig kanske att man saknar kakao. Ibland upptäcker man att det inte finns någon tacosås. Det var så tankarna började gro om att starta en butik, säger Aras Hussein.

undefined
Här intill villan i Hensta ska Aras Hussein och Roza Sharif uppföra en obemannad butik.

Roza Sharif var inte helt tänd på idén i början men har ändrat uppfattning under resans gång.

– Först tänkte jag att det skulle vara jobbigt att ha folk springande här inpå huset men det kommer inte vara något problem. När vi har berättat om planerna för grannar och folk i trakten har alla varit väldigt positiva och bekräftande. Vi har även skrivit om det på den lokala facebooksidan och fick väldigt många likes. Och det bor många småbarnsfamiljer och pensionärer här som har behov av en butik, säger hon.

I likhet med Mattias Hellmer i Hällberga har paret i Hensta tagit hjälp av en av de etablerade kedjorna, i deras fall rör det sig om Food 24.

undefined
"Det bor många småbarnsfamiljer och pensionärer här som har behov av en butik", säger Roza Sharif.

– Jag driver redan ett annat bolag som arbetsterapeut så den här lösningen spar både tid och energi, säger Aras Hussein och tillägger att butiken även kommer kompletteras med boxar för paketutlämning.

– Vi ska även ansöka om tillstånd för att sälja tobaksvaror och receptfria läkemedel.

På frågan om vem av dem som kommer behöva lägga mest arbetstid på butiken skrattar Roza Sharif. Hon har en heltidstjänst som administrativ enhetschef på Komvux men är just nu föräldraledig.

– Aras jobbar redan 24 timmar om dygnet så det kommer landa på mig.

Vid sidan av de mindre fristående företag som drivit utvecklingen av obemannade butiker i landet har nu även de stora matjättarna gett sig in på marknaden. Bland dem har Ica kommit längst med ett 40-tal butiker.

Enligt Johan Berg, ansvarig för satsningen hos Ica, handlar det primärt om befintliga butiker som valt att utöka öppettiderna och köra dygnet runt.

– Det är ett snabbt växande intresse för hela konceptet. Det är framför allt riktat mot glesbygd och mindre samhällen där man har en hög lojalitet till sin butik och handlarna oftast känner de flesta av sina kunder. Det bygger till stor del på förtroende att man som kund kan få gå in i butiken mitt i natten när ingen annan är där, säger Johan Berg i en artikel i Dagens industri.

Triggat av digitalisering

Den digitala tekniken med internetuppkoppling är en förutsättning för de obemannade butikerna. Kunden identifierar sig via Bank-id eller andra lösningar, registrerar varorna via skanning och betalar med kort eller swish. Butiksägaren har full kontroll på inköp, kundkontroll, lagerhantering utan behov av personal på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!