Det var efter en anmälan om misstänkt matförgiftning som Miljökontoret valde att genomföra en livsmedelskontroll på restaurang Casa Nostra i Kjula förra torsdagen. Dagen innan hade två personer hastigt insjuknat efter att ha ätit pizzasallad och dressing från restaurangens kalla buffé.
Vid kontrollen upptäcktes att temperaturen i salladsbuffén översteg 12 °C, vilket är för högt för att anses vara hälsosamt.
– 8 °C är en önskvärd temperatur på livsmedel som serveras i en kall buffé. Det är okej med några grader till under en kort tid, som till exempel när en sallad fylls på, men det är aldrig bra om den börjar närma sig 15 °C, säger kommunens miljöinspektörYasmin Qais Albazaz.
– Med för höga temperaturer riskerar maten att kontamineras och utsättas för bakterietillväxt. Då ökar också risken för matförgiftning.
Enligt restaurangens platschef Salih Tas beror den för höga temperaturen bland annat på förra veckans extremvärme.
– Hettan utomhus gör att det blir ansträngt för ventilation och kylsystem. Vi ska få hjälp med felsökning och om kylen inte går att reparera så får vi köpa en ny. Det kommer vara hundraprocent åtgärdat inom några dagar, säger han till tidningen på tisdagskvällen.
Under tiden felet åtgärdas erbjuds kunderna portionsförpackad pizzasallad och temperaturen i salladsbuffén hålls i schack med hjälp av extra kylplattor.
– Vi är noga med sådant här och det är inte bra för ryktet att någon blir dålig efter ett restaurangbesök.