Lina Sjöberg biträdande områdeschef och kostchef för förskola och grundskola i kommunen menar att av ett trettiotal skolor som blivit tillfrågade har två skolor svarat att det går åt mer mat än vanligt. Det gäller Edvardslundskolan och Fröslundaskolan.
– De får koka mer potatis, pasta och ris än vad de vanligtvis gör, säger Sjöberg.
Det som kommunen också kan se är att fler barn som går på fritids äter mer frukost och mellanmål på skolorna än tidigare och det kan bero på det ekonomiska läget.
– Jag gissar att man som vårdnadshavare tänker att om man kan äta frukost och mellanmål på skolan så kanske man passar på att göra det. Det är kostnader i hemmet som har dragit iväg, det är el, värme och räntor. Det är så samhället ser ut, säger Lina Sjöberg.
Att bara är två av alla förskolor och grundskolor uppger att de påverkas av den ökade mängden mat, tror kommunen beror på sådant som kulturen i matsalen och inställningen bland eleverna.
– Vi har alltid haft många elever som äter i våra skolor. Vi har en tradition i Eskilstuna där man satsar på tillagningskök och att det faktiskt finns skolresturanger att äta i. Elever har en relation till skolköket och man drillas i att äta skolmaten. Det gör att vi inte märker skillnaden nu när andra kommuner gör det, säger Lina Sjöberg.
När det gäller stigande matpriser har kommunen som många andra märkt av det.
– Kommunens leverantören höjde sina priser rejält förra året, säger Lina Sjöberg.