Bakslag för logistikparkens expansion i Kjula

Jordbruksverket, och nu även förvaltningsätten, säger nej till kommunens köp av 140 hektar mark i Kjula. Logistikparkens expansion är därmed i fara.

All mark i Eskilstuna logistikpark i Kjula är snart såld och logistikbolaget fruktar att man kan behöva tacka nej till potentiella etableringar.

All mark i Eskilstuna logistikpark i Kjula är snart såld och logistikbolaget fruktar att man kan behöva tacka nej till potentiella etableringar.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-02-16 06:34

Förra våren sa kommunstyrelsen ja till köpet av en  drygt 140 hektar stor fastighet i Kjula, för drygt 90 miljoner kronor. 

Fastigheten heter Harbytorp och ligger norr om logistikparken, på andra sidan E 20, och består av oexploaterad natur- och jordbruksmark. Kommunen har för avsikt att använda hela eller dela av fastighetens 90 hektar skog och 35 hektar åkermark till industri- och logistikverksamhet.

undefined
Fastigheten Harbytorp ligger norr om E20, mittemot den nuvarande logistikparkens norra del.

Köpet av Harbytorp bedömdes vara strategiskt viktigt, rent av en förutsättning för att logistikparken ska kunna fortsätta växa. Den köpta ytan motsvarar ungefär en tredjedel av det befintliga logistikparksområdet, söder om motorvägen.

Länsstyrelsen har inte haft något att invända mot köpet. Det har däremot Jordbruksverket, som alltid får säga sitt när åkermark ska tas ur bruk. I somras avslog Jordbruksverket Eskilstuna kommuns ansökan om förvärvstillstånd. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som nu i dagarna avslagit kommunens överklagan.

Såväl Jordbruksverket som domstolen anser att kommunen inte kunnat visa att Harbytorp är utpekat som något annat än jordbruks- och skogsområde. Det är heller inte detaljplanelagt. Det planbesked som visserligen finns gör ingen skillnad, och visar inte att marken är lämplig för industri och logistik.

Om kommunen inte får göra Harbytorp till logistikparkens norra del kan logistikbolaget inom en snar framtid stå utan mark att sälja till intressenter som framgent vill etablera sig.

David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och etablering AB, blir överaskad när han informeras om förvaltningsrättens beslut.

undefined
David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och etablering AB.

– Det var som tusan! Det är inte slutsålt men all mark vi har kvar i Kjula är sedan länge offererad, och vi för samtal med cirka 30 bolag. Intresset är fortsatt väldigt stort. Så sent som förra veckan fick vi två nya förfrågningar från aktörer som får anses vara stora, både sett till byggnation och jobbtillfällen.

David Hofmann säger att alternativet att stänga dörren för nya potentiella etableringar, och därmed betrakta satsningen på logistikparken i Kjula som avslutad, inte finns.

– Nej! Vi vill dra nytta av den attraktiva position som vi skapat på marknaden. Det finns inga tankar på att sluta expandera.

Vad är plan B, om Harbytorp måste räknas bort?

– Det är ett jättestort område vi pratar om men vi måste förstås gå vidare med andra platser. Vi kanske kan öka hastigheten med detaljplanearbetet vid Gunnarsskäl (nordväst om Hällby) men även titta på outnyttjade ytor i den befintliga logistikparken, säger David Hofmann.

De "outnyttjade ytorna" i Kjula han nämner är grönytor, kvarlämnade oaser av träd, och lär skapa visst rabalder om de försvinner. De har troligtvis ett visst skydd och det kan behövas detaljplaneändringar.

– Jo, men om vi riskerar att tappa tid kanske vi måste se över den möjligheten. Jag vet inte hur stora ytor det handlar om men vi måste vända och vrida på det vi har. Det handlar om att utnyttja befintlig infrastruktur på bästa sätt, säger David Hofmann.

undefined
Jimmy Jansson (S) är inte nöjd med Jordbruksverket och förvaltningsrätten.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ilsknar till när han informeras om förvaltningsrätten dom.

– Det är helt absurt! Jag förstår mig inte på dem. Här har vi en fastighetsägare som vill sälja, och en kommun som vill köpa utan att göra långtgående ingrepp på någon bevarandevärd mark. Det är ingen stor mängd jordbruksmark som tas ur bruk, säger han.

Enligt Jimmy Jansson har logistikparken växt långt snabbare än man beräknat. Det gör att i sin tur att expansionsplaneringen ligger efter.

– Vi skulle vara i den här positionen först om 20 år. Hela Eskilstuna har blivit attraktivt och vi har andra områden där det händer saker. Folkesta har potential och vi tittar på Svistas långsiktiga möjligheter att växa. Men vi behöver verkligen komma vidare med Harbytorp, säger han.

Förvaltningsrättens dom ska därför överklagas.

– Grejen är att de har fel, det är galet, helt vansinnigt. Jag förstår att man ska skydda mark, att det finns olika intressen, men här har de hamnat snett från början. 

Han bekräftar att Harbytorp inte finns med i kommunens översiktsplan och följaktligen inte heller är detaljplanelagt för det tänkta ändamålet.

Men hur skulle det kunna vara det, frågar han sig.

– En kommun måste ha frihet att agera när ett tillfälle dyker upp. Det vore ganska djärvt och konfrontativt att i förväg rita in kommunala framtidsplaner på någons privata mark.

Harbytorp

Både Harbytorp 1:3 och 1:7 ingår i affären som uppgår 91 640 000 kronor. Köpet finansieras inom kommunledningskontorets investeringsbudget. Av de 140 hektar mark utgörs 93 av skogsmark och 38 av åkermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!