AMA, resursenheten för aktivitet, motivation och arbete, är en kommunal verksamhet som ger anställning åt personer med dokumenterat handikapp. I september kom de med beskedet att tio personer sägs upp.
– De kallade in oss på kontoret och gav oss ett papper om uppsägningen men vi fick inte veta varför. De sa bara att det är Arbetsförmedlingen som fattat beslutet och där skyller de på AMA, säger en av de uppsagda som Eskilstuna-Kuriren pratat med, som bett om att få vara anonym.
I 15 år har han arbetat på AMA med bland annat trädgårdsarbete. Kommunen har varit hans arbetsgivare men Arbetsförmedlingen har finansierat anställningen eftersom han hade en så kallad OSA-anställning på AMA. OSA står för offentligt skyddat arbete och är anställningar för personer som inte kan stå till övriga arbetsmarknadens förfogande på grund av fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.
Nu har Arbetsförmedlingen valt att dra in OSA-ersättningen för de här tio berörda personerna. Något som kommunen menar är anledningen till att de säger upp dem.
– Får vi inte ersättning för deras lönekostnader så kan vi inte låta dem vara kvar. Det är klart att det är beklagligt men vi har inte förutsättningarna att ge dem ordinarie anställningar i kommunen, säger Thure Morin som är förvaltningschef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Kommunen säger att den förlorade ersättningen är problemet medan ansvarig på Arbetsförmedlingen menar att det bara är kommunen som arbetsgivare som kan ge svar på varför de har sagt upp folk.
Förvaltningschef Thure Morin säger att de inte har råd att behålla de OSA-anställda utan ersättningen, vad säger du om det?
– Vi prövar ersättningsbesluten varje år och ibland kan det vara så att nedsättningen försvinner. Man kanske har opererat knät och fått en funktionsnedsättning som gör att man inte kan jobba var som helst. Sedan blir knät bättre och då har man inte rätt till ersättningen längre eftersom arbetsförmågan inte längre är nedsatt, säger Kristina Bengtsson sektionschef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
Men vissa av de här människorna har ju haft rätt till OSA-ersättningen i 15 år, vad har förändrats i deras fall?
– Jag kan inte gå in på de enskilda fallen. Men givetvis försöker vi att hitta lösningar gemensamt. Vi kan gå in med olika stöd för de här personerna men inte OSA, säger hon.
Arbetsförmedlingen och kommunen har tagit fram individuella handlingsplaner för de som tvingats gå. En av de uppsagda säger till tidningen att han är orolig för framtiden och besviken på hur uppsägningen har hanterats.
– De säger ju inte varför. Vi förstår inte. Jag mår jättedåligt.