Det går åt en hel del vatten på Tunagården under ett dygn. Verksamheten har 129 boende och ur kranarna tar man till såväl matlagning, som till kaffe, måltidsdrycker och medicinintag.
– Vi började koka vattnet så snabbt vi fick besked om ledningsskadan och det mesta har rullat på utan större störningar, säger enhetschefen Anneli Karlsson.
På onsdagsförmiddagen hade verksamheten ännu inte fått någon extern leverans av säkrat dricksvatten.
– Köket har kommit över några backar med kolsyrat vatten, men det är ju inget som används i matlagningen.
För några år sedan uppstod ett liknande problem och då fick Tunagården ta vatten från en mobil tank som stod uppställd vid Skogsängens IP.
– Det var mitt i sommaren och då tog det en vecka att åtgärda skadan. Vi hoppas att det ska fixas snabbare den här gången, säger Anneli Karlsson.
På onsdagsmorgonen kokade kocken Daniel Josfalk och jobbarkompisarna i köket upp 100 liter extra vatten. En del ska användas till efterrätten, men till lunchen får boende och personal klara sig utan varma grönsaker på tallrikarna.
– Vi provade att ånga dem i ugnen på 110 grader men det blev bara en sörja. Gräddsåsen kommer däremot att serveras som vanligt, säger han.
Värre ser det ut för torsdagsklassikern ärtsoppa med fläsk om vattenproblemet består.
– Den är just nu i fara och vi kan behöva möblera om i menyn och servera fredagens meny redan i morgon.