Torsdagens ärtsoppa i fara efter vattenproblemen

Den trasiga vattenledningen ställer till det för många verksamheter i Eskilstuna.
På vård- och omsorgsboendet Tunagården får personalen tänka nytt.
– Vi har ännu inte fått någon leverans av säkert vatten, säger enhetschefen Anneli Karlsson.

Under onsdagsmorgonen kokade kökspersonalen på Tunagården upp 100 liter extra vatten. Här ses kockarna Daniel Josfalk och Johan Falk tillsammans med enhetscheferna Anneli Karlsson och Ulrika Bergenram.

Under onsdagsmorgonen kokade kökspersonalen på Tunagården upp 100 liter extra vatten. Här ses kockarna Daniel Josfalk och Johan Falk tillsammans med enhetscheferna Anneli Karlsson och Ulrika Bergenram.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-11-27 12:39

Det går åt en hel del vatten på Tunagården under ett dygn. Verksamheten har 129 boende och ur kranarna tar man till såväl matlagning, som till kaffe, måltidsdrycker och medicinintag.

– Vi började koka vattnet så snabbt vi fick besked om ledningsskadan och det mesta har rullat på utan större störningar, säger enhetschefen Anneli Karlsson.

undefined
Under onsdagsmorgonen kokade kökspersonalen på Tunagården upp 100 liter extra vatten. Här ses kockarna Daniel Josfalk och Johan Falk tillsammans med enhetscheferna Anneli Karlsson och Ulrika Bergenram.

På onsdagsförmiddagen hade verksamheten ännu inte fått någon extern leverans av säkrat dricksvatten.

– Köket har kommit över några backar med kolsyrat vatten, men det är ju inget som används i matlagningen.

För några år sedan uppstod ett liknande problem och då fick Tunagården ta vatten från en mobil tank som stod uppställd vid Skogsängens IP.

– Det var mitt i sommaren och då tog det en vecka att åtgärda skadan. Vi hoppas att det ska fixas snabbare den här gången, säger Anneli Karlsson.

På onsdagsmorgonen kokade kocken Daniel Josfalk och jobbarkompisarna i köket upp 100 liter extra vatten. En del ska användas till efterrätten, men till lunchen får boende och personal klara sig utan varma grönsaker på tallrikarna. 

undefined
Kocken Daniel Josfalk och arbetsledaren Tarja Uusikartano befarar att torsdagens ärtsoppa uteblir på Tunagården.

– Vi provade att ånga dem i ugnen på 110 grader men det blev bara en sörja. Gräddsåsen kommer däremot att serveras som vanligt, säger han. 

Värre ser det ut för torsdagsklassikern ärtsoppa med fläsk om vattenproblemet består. 

– Den är just nu i fara och vi kan behöva möblera om i menyn och servera fredagens meny redan i morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!