Det var i april som den 69-årige mannen kom till Mälarsjukhuset med en livshotande blodförgiftning. Han fick en kateter i ändtarmen för att fånga upp avföringen under tiden han var sövd. När katetern avlägsnades efter tre veckor märkte personalen att den så kallade kuffen, en uppblåsbar ballong, hade tryckt på för hårt och orsakat mannen svåra obotliga skador. Det visade sig senare att ”ballongen” hade fyllts till en nivå som överskrider det som anges i användarmanualen med mer än det dubbla.
Den aktuella typen av kateter används frekvent på kliniken och enligt Bettina Ouvrier har något liknande aldrig tidigare hänt på sjukhuset.
Hur förklarar du att detta kunde ske?
– Det handlar inte om slarv men uppenbarligen gick det att göra fel. I manualens beskrivningar framgår inte att det inte finns något stopp i konstruktionen. Men hanteringen var felaktig vilket resulterade i att patienten tillfogades en allvarlig och permanent vårdskada.
Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.
Hur mår mannen i dag?
– Han är utskriven och mår efter omständigheterna bra. Han vårdades för livshotande skador och överlevde. Men vi har åsamkat honom en allvarlig vårdskada som gör att han måste ha en påse på magen, säger Bettina Ouvrier.
Patienten har fått hjälp av kirurgkliniken att ansöka om skadestånd.