Ökning av salmonella hos katter

Antalet salmonellasjuka katter ökar i Sverige jämfört med tidigare år. En vinter med mycket snö tros ligga bakom.

För att minimera smittan bör extra städning av kattlåda, fågelbord och övriga områden där den smittade katten rört göras.

För att minimera smittan bör extra städning av kattlåda, fågelbord och övriga områden där den smittade katten rört göras.

Foto: Nellie Andersson

Eskilstuna2024-05-03 19:35

En katt med symptom för en smittsam djursjukdom behöver rapporteras till veterinär enligt Länsstyrelsens anmälningsplikt. Influensa, svinpest och rabies omfattas av detta, men bland dessa sjukdomar hör även salmonella till. Hittills i år har 1 298 fall av katter med salmonella konstaterats i landet, där Västernorrlands län utmärker sig med 222 bekräftade fall. Södermanlands län är långt ifrån lika hårt drabbat med elva positiva tester. 

– Vi får in rapporter, men det rör sig enbart om ett par fall i veckan. Jämfört med 2023 ser vi i år en ökning, men sett till 2022 är det färre fall i år, säger Karin Rejnö, länsveterinär hos Länsstyrelsen i Södermanland. 

undefined
Salmonellabakterien kan komma från småfåglar som nyttjar matare under senvintern eller våren. Katter riskerar att smittas om de kommer i kontakt med fågelbord.

Salmonella är en bakterie som katter oftast smittas av under senvintern eller våren. Under denna period finns det många småfåglar vid fågelbord avsedda för matning. Katterna smittas i sin tur efter att de har fångat, ätit eller varit i kontakt med en sjuk fågels avföring. En lång och kall vinter har medfört att småfåglar matats under en längre period än vad som brukar vara normalt. 

– Tack vare en vinter med mycket snö i Sverige har småfåglar haft det tufft. Detta har gjort dem till ett enklare byte och kan därmed tänkas vara en förklaring till ökningen av sjuka katter, menar Karin Rejnö. 

De allra vanligaste symptomen för en smittad katt är att de uppfattas som allmänt hängiga, med dålig aptit, diarré, kräkningar och hög feber. Samtidigt finns det de katter som är smittade, men som inte blir sjuka och således inte uppvisar några symptom. Dessa kan dock fortfarande smitta andra djur eller människor och extra renhållning är därmed en rekommendation.

– De vars katter har salmonella, får information från oss kring hur man ska tänka och vad som bör göras för att själva inte riskera att bli smittade, berättar Karin Rejnö. 

undefined
För att minimera smittan bör extra städning av kattlåda, fågelbord och övriga områden där den smittade katten rört göras.

En katt klarar i regel av sjukdomen på egen hand, medan ett fåtal blir så pass sjuka att det krävs veterinärvård. De katter som tidigare burit på smittan kan fortfarande bära på bakterien. Dessa bör därmed inte använda samma kattlåda som andra, för att stoppa smittspridningen. Trots ökningen och de konsekvenser som finns av salmonella, bör en kattägare inte känna oro. 

– Nej, man behöver inte känna en oro för sig och sin katt, då antalet sjukdomsfall sjunker ju närmare sommaren kommer. Detta då mat finns tillgängligt på andra håll än vid matningsstationer, intygar Karin Rejnö. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!