I skrivande stund har kryptovalutor till ett motsvarande värde av drygt 500 miljoner svenska kronor donerats. Detta enligt CNBC.
– Som jag förstår det så har Ryssland gjort cyberattacker mot Ukraina. Bankerna fungerar inte som de ska och regeringen vänder sig till kryptovalutor. I en sån här situation blir det ett säkerhetssystem, säger Eskilstunabon och företagaren Oscar Carlson.
Han driver investeringsföretaget Optimizee Group Sweden AB, men även Skandinaviens största jämförelsetjänst för kryptovalutor. Han berättar att kryptovalutor är en digital valuta och bygger på blockkedjeteknik. Det innebär att ingen tredje part påverkar valutan.
– I krissituationer är det ett verktyg för att på ett snabbt och säkert sätt att donera pengar. Det finns exempelvis ingen bank som godkänner eller nekar överföringen och betalningen kommer fram på cirka 10 minuter.
Det Ukraina har gjort nu är att de öppnat en plånboksadress dit det går att överföra kryptovalutor med hjälp av designerade plattformar.
– Alla transaktioner är offentliga och det går att se hur många donationer som man får in och hur dessa förflyttas, säger Oscar Carlson.
Kryptodonationerna till Ukraina har samlats upp både av myndigheter och frivillighetsorganisationer som stöttar militären ekonomiskt.
– Idag finns det 10 000 olika kryptovalutor. Den första var Bitcoin, som lanserades 2009 som ett svar på finanskrisen och är här för att stanna, säger Oscar Carlson.