Regnmolnen hänger tunga över Näshulta under torsdagsförmiddagen, men vid badplatsen har det ändå dukats upp med fika, vatten och mängder med leksaker. Gästerna är medlemmar i Eskilstuna stadsmissions matlag, och ungefär hälften är flyktingar från Ukraina.
Arbetarnas bildningsförbund (ABF) har samarbetat med Stadsmissionen för att anordna utflykten. Alexandra Kluska, som jobbar som tolk på ABF, sitter och fyller vattenballonger.
– Är det inte svårt med dina naglar? Frågar kollegan Sandra Berwick, och syftar på Alexandra Kluskas långa akrylnaglar.
– Nej, nej, svarar hon och knyter av en ballong.
– Behöver du hjälp? Frågar ett av de äldre barnen.
– Jag var först, ropar ett av de yngre.
Stadsmissionens matlag hjälper till att bidra med mat till personer som är ekonomiskt utsatta, men de anordnar också utflykter och familjeaktiviteter. Marika Eklund, verksamhetschef på Stadsmissionen, tycker att badplatsen i Näshulta är ett perfekt resmål.
– Fatta att komma från stan och bara hamna i det här paradiset. Vi är så bortskämda i Sverige med att kunna bada överallt. För oss är det ju självklart. Men för dem blir ju det här ett riktigt sommarminne!
Sandra Berwick är verksamhetsutvecklare på ABF, och jobbar med barnen som kommit hit från Ukraina.
– Det är otroligt värdefullt för barnen att kunna träffas så här, och knyta kontakter med varandra. Vad gör man liksom, när man har flytt från krig? Det här känns ändå som en av de bättre dagarna, säger hon.
Alexandra Kluska tolkar åt de Ukrainska familjerna trots att hon pratar polska, vilket är likt ukrainska, men det är inte samma språk.
– Jag har gjort allt med dem, pratat med Migrationverket, Skatteverket, gått med till tandläkaren. De är de bästa människorna. De har så stora hjärtan, säger hon.
Barnen har satt på sig badkläderna och botaniserar bland vattenpistolerna och de andra leksakerna som står uppställda.
– Min dotter ville verkligen komma hit. Det är jättebra att barnen kan vara utomhus så här, inte bara vara i stan, säger Hanna Razumova, som kom hit i mars med sin svärmor och dottern Paulina.
– De behöver verkligen det här, du vet. De är inte hemma, de har inte sina kompisar. Jag är verkligen tacksam, det är underbart, säger Varvara Ahn, som är här med sin son Alan.
– Vi har haft jättekul idag! Vattnet var varmt och jag har fått några nya kompisar, säger sjuåriga Alan An.
Det var Anders Krusberg, på Stadsmissionens insamlingskommitté, som kom med idén att göra en utflykt till Näshulta. Han är själv född och uppvuxen i området.
– Här finns ju all potential för en trevlig sommardag. Jag badade också här som barn, med skolan och så, säger han, och får sedan omedelbart knyta en vattenballong.
Det är inte bara barnfamiljerna som är med vid stranden. Både representanter från kommunens integrationsmottagning och intressegruppen Learn and do for Ukraine är på plats och hoppas kunna få kontakt.
Mamman Fatima Abdifarah tittar på medan hennes barn badar, och oroar sig lite för att det ska komma båtar. Mammorna från Ukraina står en bit bort och pratar med varandra. I början leker barnen mest med de som pratar det egna språket. Men snart skvätter alla vatten på varandra.
– Man behöver inte så mycket mer än så här. Vatten bryter alla barriärer, säger Lena Hedström, volontär på Stadsmissionen.