– Min drivkraft är att göra skillnad för andra, att ge tillbaka av det man har lärt sig i sitt yrkesverksamma liv. Jag brinner för att hjälpa företagare, säger Ulrika Andreasen som driver det egna företaget Digihelp AB.
Ett av hennes första och största uppdrag var att hjälpa Energimyndigheten i Eskilstuna med förbättringsarbete. Hon var drivande i arbetet med att ta fram en ny förvaltningsmodell, så kallad PM3, vilket är en etablerad modell för att ta hand om it- system och för att prioritera användarens behov.
Efter intervjuer med personalen kunde hon lämna ett 80-tal förslag på förbättringsåtgärder. Uppdraget på Energimyndigheten fick henne även att flytta till Eskilstuna från Värmland. Ulrika har tidigare även bott i Västerås.
Hon hittade en trevlig lägenhet i övre Nyfors och uppskattade att Eskilstuna i likhet med Västerås är en lite större stad nära Stockholm. En bidragande orsak till flytten var även att hon fick möjlighet att sitta på Munktell Science Park och arbeta. Hon tänkte även att det skulle finnas en stor efterfrågan på hennes tjänster i den växande Mälardalsregionen.
Förutom arbetsplatsen på Muntell Science Park har hon möjlighet att i jobba i hemmet eller på plats hos uppdragsgivare. Hon sköter en stor del av arbetet på distans. Kunderna finns på flera olika platser i Sverige.
– En skidanläggning och en camping behövde nya bokningssystem. Vi träffades över Teams och jag var aldrig där på plats, men vi kunde ju ha en dialog ändå utifrån deras behov.
Ulrika kommer ursprungligen från Karlskoga och har tidigare främst jobbat i Värmland och Örebro. Hon har bland annat arbetat på arbetsförmedlingen med automation av ekonomiprocesser och som förvaltningsledare på Region Örebro. Mellan 2000 och 2005 var hon ekonomi- och logistikchef på Outokumpo i Storfors.
För närvarande hjälper hon Lindesbergs kommun med ett projekt som handlar om att göra det attraktivt för företagare att bo och leva på landsbygden.
– Tanken med att utrusta bygdegårdarna är att en liten företagare ska våga anställa personal.
– Mitt uppdrag är att ta fram en kostnadskalkyl för detta och se över en hållbar affärsmodell för att detta ska kunna bli verklighet i ett annat projekt.
Ulrika är med i ett affärsnätverk i Eskilstuna vilket bidragit till att hon fått kunder lokalt. En ny målgrupp för Digihelp är kommuner.
– Om det kommer någon direktupphandling kan man ju vara med eller om man går ihop med några affärskollegor och skapar ett power team som kan vara med och ta lite större ordrar.
Ulrika har tagit fram en e-bok som hon ger till potentiella kunder. E-boken innehåller fem förslag som kan spara mycket tid och pengar åt företag.
- Ett AI-verktyg som sorterar personalens e-post. Verktyget skapar olika mappar som prioriterar viktig e-post överst, mindre viktig i en mapp som man kan läsa senare och helt oviktig i ytterligare en mapp.
- Ett CRM-verktyg som samlar mejltrådar från en kund i en samlad mapp och där du kan se när kunden har öppnat sin e-post från dig.
- E-signering vid avtalsskrivande.
- Hjälp att välja rätt affärssystem.
- RPA-robot för automatisering av bland annat ekonomiprocesser och logistik.
Ulrika ångrar inte att hon startade eget.
– Jag har gjort mitt första bokslut. Jag har haft ett bra första år så nu gäller det att fortsätta utveckla företaget. Först tänker jag att jag ska leva av företaget, men jag har lite större planer på sikt. Om det finns behov och marknaden efterfrågar det så tänker jag att man kanske kan ha någon anställd så småningom.