I början på november kom Ivos svidande kritik mot förlossningen på Mälarsjukhuset. Efter myndighetens besök av samtliga förlossningskliniker i landet under våren och försommaren 2024 fick alla 45 kliniker kritik – och krav på återredovisning av hur bristerna i arbetet för god vård skulle avhjälpas.
I Eskilstuna fann inspektörerna en rad allvarliga brister. Verksamheten saknade både fast kompetens inom obstetrik (läran om graviditet, förlossning och barnsäng) och en medicinskt ledningsansvarig läkare, MLA, med specialistkompetens inom obstetrik. Och det saknades bland annat kompetens att genomföra gynekologiska undersökningar innan hemgång från BB.
Därmed brast regionen i sin skyldighet att bedriva ett systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Rätt kompetens hade saknats vid akuta situationer, det fanns brister i journalföring kring läkemedel, ordinationer och bedömningar, och patienter fick inte alltid den information som behövs för att kunna vara delaktig i sin vård och behandling.
Till tidningen vittnade också personal om en svår arbetssituation och att det stundtals rådde kaos på förlossningen, inte minst på grund av kompetensbristen.
Region Sörmland och Kvinnokliniken fick en månad på sig att återkomma med genomförda och planerade åtgärder. Och det gjordes.
Men Ivo är långt ifrån nöjd med svaret. Sörmland har inte redovisat åtgärder som skulle kunna komma tillrätta med ens någon av alla brister myndigheten upptäckte under sin inspektion. Ivo bedömer att vårdgivaren inte alls eller bara delvis har redogjort för åtgärder kopplade till bristerna.
– Det är anmärkningsvärt att vårdgivaren fortfarande inte har säkerställt att det alltid finns den kompetens inom obstetrik som krävs för att bedriva en god och säker vård, skriver Ivos enhetschef Lennart Pettersson i sitt beslut.
– Rätt kompetens för att bedriva en patientsäker vård saknas på förlossningen. Avvikelser och utredningar kan inte genomföras med garanterat rätt kompetens.
Ivo understryker allvaret i att många brister konstaterats trots att sjukhuset redan har rutiner och arbetssätt att följa enligt hälso- och sjukvårdslagen och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.
Senast den 3 februari ska regionen ha återkommit till Ivo med en ny redovisning av vidtagna åtgärder och planer för att komma tillrätta med bristerna, på såväl kort som lång sikt.
– Om bristerna inte avhjälps kan Ivo komma att fatta beslut om att förelägga vårdgivaren att vidta åtgärder, skriver Lennart Pettersson.
Anette Frid Larsson är verksamhetschef för Kvinnokliniken Mälarsjukhuset/Kullbergska sjukhuset, dit förlossningen hör. Hon ser inget nytt i Ivos beslut.
– Egentligen är det exakt samma saker som de påtalat från början. Och jag kommer att svara ungefär likadant igen, att vi har lagt en verksamhetsplan för hela 2025 utifrån kritiken vi fick i november. Det är klart att det inte hänt så mycket över jul och nyår, men det här är nu ett ständigt pågående, långsiktigt förbättringsarbete.
Men Ivo anser det ju allvarligt att ni fortfarande inte har rätt kompetens på plats. Är det inte mer av ett akut problem?
– Vi har anställt en medicinskt ansvarig läkare, som börjar på förlossningen i februari, och sedan nyår är motsvarande specialisttjänst på gyn tillsatt. Så kompetensen finns. Och de hyrläkare som jobbar frekvent hos oss är oerhört kompetenta.