Du kanske har märkt när du köpt en ny kavaj att fickorna är igensydda och är osäker på om de ska sprättas upp? Faktum är att orsaken har med tillverkningsprocessen att göra.
– Allt görs i fabrik på löpande band och olika sömmerskor gör olika moment. För att det inte ska komma in skräp, trådar eller tygbitar i fickorna så syr man igen dem. Under processen pressar man även plaggen flera gånger och det vore då väldigt tråkigt om fickan låg snett när man ska pressa till det, det är också en anledning till att man syr igen fickan, säger Berndt Skoog, skräddarmästare på Mäster Skoog.
Man ska alltså sprätta upp fickorna när man köpt plagget?
– Till exempel en kostym som ska användas till bröllop tycker jag kan ha igensydda fickor, då är det snyggare om det är slätt. En kostym har så mycket fickor ändå. På jackor ska man alltid öppna upp fickorna så man kan stoppa ned händerna i dem.
Men den igensydda slitsen bak på kappor, ska den också sprättas upp?
– De flesta kläder i dag tillverkas i andra länder och packas sedan ned och skickas. Om en slits skulle ligga lite snett i en vakuumförpackning när det suger ihop blir det ju ett veck. Därför syr man ihop slitsen så det ligger där det ska ligga. Men det ska naturligtvis sprättas upp när man köper den.
Men det finns ytterligare funderingar när det gäller kläder. Som till exempel att knappar knäpps åt olika håll på dam- och herrskjortor och att dragkedjor dras upp och ned från olika håll beroende på om det är ett dam- eller herrplagg.
Det finns ingen korrekt förklaring till varför men Berndt Skoog nämner tre olika teorier.
– En del säger att det har att göra med att när man gick i kyrkan förr satt damerna till vänster och herrarna till höger. Hade man då fött barn och skulle amma ville man ju då knäppa upp skjortan åt den sidan så att herrarna inte såg in. En annan förklaring är att de finare damerna förr hade en påklädare som klädde på dem kläderna. Det är då lättare att klä på någon när knapparna sitter åt ena hållet. Herrarna fick ju klä på sig själva, så de hade åt andra hållet, säger han.
Det finns dock ytterligare en förklaring som Berndt Skoog själv tycker låter mest trovärdig.
– När massproduktionen kom igång på 1800-talet ville man göra skillnad på vad som var dam- och herrkläder. Då gjorde man alltid dem på olika sätt för att se skillnad så att inte en herre av misstag skulle få på sig ett damplagg. Det är den enda förklaringen som jag tycker är vettig.
På många plagg finns det även små band vid axlarna som är till för att hänga upp kläderna i så att de inte åker av galgarna i garderoben. Berndt Skoog menar att man inte ska klippa bort dessa, trots att de ibland kan komma fram och hänga utanför tröjan.
– Många tjejer har ju BH, då kan man sno runt den i BH-bandet för då sitter plagget lite bättre också, säger han.
Även synliga märkeslappar ska klippas bort från klädesplaggen.
– Man ser att vissa kommer med en märkeslapp som sitter kvar på ärmen, den ska självklart tas bort.
Slutligen, varför finns det en mindre ficka i fickorna på jeans?
– Det är en liten myntficka för att ha små mynt i. Fastän man inte har mynt längre finns den kvar, jeansen har en historia sedan 1800-talet så det har hängt med sedan dess.