Ungdomar som dras in i brott blir allt yngre

”Det är fler 13- och 14-åringar som är involverade än när jag började med det här jobbet för tio år sedan. Vi jobbar mer med yngre nu än tidigare.”Det säger Åsa Erikson, gruppchef på ungdomsgruppen hos Eskilstunapolisen.

"Vi jobbar mer med yngre nu än tidigare", säger Åsa Erikson, gruppchef på ungdomsgruppen hos Eskilstunapolisern.

"Vi jobbar mer med yngre nu än tidigare", säger Åsa Erikson, gruppchef på ungdomsgruppen hos Eskilstunapolisern.

Foto:

Eskilstuna2019-05-27 10:37

Media rapporterar ofta om brott där ungdomar är inblandade, som gärningspersoner eller som drabbade brottsoffer. Sedan i höstas har flera ungdomsrelaterade brott ägt rum i Eskilstuna.

I Eskilstuna tar oftast en speciell grupp inom polisen hand om utredningar där ungdomar är inblandade.

– Vi utreder i första hand ärenden där de misstänkta är mellan 15 och 18 år gamla, berättar Åsa Erikson och förundersökningsledaren Rebecca Olsson.

Gruppen består av ett tiotal personer, varav sju är fasta utredare. De är försiktiga med att uttala sig offentligt om olika fall. Dels råder förundersökningssekretess i de ärenden där utredningar pågår och eftersom unga människor är inblandade måste man ta extra mycket hänsyn.

Inom polisen har man ofta problem med ”tystnadskulturen”, där de som är berörda av ett brott inte vill eller vågar prata. De unga utgör ingen skillnad.

– Vad händer om jag pratar? Det kan finnas en rädsla hos vuxna också. Föräldrar som inte alltid vågar låta sina barn vara här och prata med oss. Det är svårt, säger Åsa Erikson och Rebecca Olsson.

Rädslan för att allting ska bli värre om man pratar, är ofta obefogad.

-– Vi får många gånger bekräftelse på hur bra det ändå känns för inblandade ungdomar när de berättat om händelser och förstår att de inte ska vara ensamma med att komma med lösningar, säger Åsa Erikson.

Hon lägger till:

– Det handlar om hur jag vill att rättsväsendet ska fungera. Alternativet, en utbredd tystnadskultur, är ännu värre, säger Åsa Erikson allvarligt.

Polisens ungdomsgrupp tillkom i början på 2000-talet, de som ska jobba här behöver ha både intresse och engagemang för att jobba med unga och det finns speciella krav i lagstiftningen.

– Vi måste vara snabbare och har vissa tidsfrister. Främsta orsaken är att barn och ungdomar har en annan tidsuppfattning. Konsekvenser av de handlingar de gör ska komma snabbt, förklarar Rebecca Olsson.

Därför försöker ungdomsgruppens utredare att alltid komma igång snabbt, man jobbar intensivt och föräldrar, vårdnadshavare, socialtjänsten, samt andra vuxna inom skolan kopplas in i de fall det behövs för utredningen.

När den misstänkte är under 15 år och därmed inte straffmyndig kopplas alltid socialtjänsten in.

– Det är en lagstadgad skyldighet för oss att underrätta socialtjänsten och vårdnadshavarna när en misstänkt är under 18.

Dessutom har polisen en nära samverkan med stödcenter för unga brottsoffer som finns i Eskilstuna kommuns regi, berättar de.

– Polisen utreder själva händelsen och vi försöker naturligtvis tillsammans med övriga parter vara en del i att hjälpa och lotsa rätt. Och föräldrarnas roll är väldigt viktig, säger Åsa Erikson.

Många föräldrar är väldigt snabba att ta sina barn i försvar. De vill inte se att barnen kan vara delaktiga i något kriminellt och det förekommer att de tar parti för barnet mot polisen.

– Men vi möter väldigt många motiverade föräldrar också. Det kan bli en stor skillnad på ett ärende om föräldrarna är med på banan eller inte, om vi har föräldrar som samarbetar. Det finns en anledning till att vi vill att alla krafter runt den unge ska göra sitt. Vi vill verkligen uppmana föräldrar att vara delaktiga och ta sitt ansvar, betonar Åsa Erikson och Rebecca Olsson.

Just nu utreder gruppen bland annat många av de rån som inträffat i Eskilstuna den senaste tiden.

– Vi har ett tiotal ärenden från våren 2019 och flera där det finns utpekade misstänkta. Men det är svårt att kortfattat prata siffror, om det har minskat eller ökat, det kräver mycket information för att visa på olika trender, säger Åsa Erikson.

Nyligen väcktes åtal mot fyra unga som misshandlat en äldre man. En av de åtalade var 15 år, de övriga hade alla fyllt 20.

I det fallet rosade åklagaren Immanuel Winbergh både Eskilstunapolisen generellt och polisens ungdomsgrupp för deras engagerade arbete och för den gedigna utredningen, oavsett utgång i tingsrätten.

– Jag vill särskilt påtala att det är tack vare de stora och effektiva utredningsresurserna som ungdomsgruppen på Eskilstunapolisen avsatte för denna utredning som det varit möjligt att nå sådan framgång i denna utredning, sa han bland annat i en kommentar till detta åtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om