Valborg stundar runt hörnet – en erkänd festhögtid då många ungdomar gör sin alkoholdebut. Alla minns säkert det klassiska klippet från 2007 när Magnus Jonsson från Uppsala i en intervju med TV4 yttrar de berömda orden: "Det är väl det bästa som finns med valborg, att få supa sig riktigt jävla redlös".
Men är valborg fortfarande den festhögtid det en gång var?
Vi begav oss ut på stan för att fråga ungdomar hur de ska fira valborg. Är det en festdag?
Vi lät ungdomarna svara anonymt för att komma så nära sanningen som möjligt. Och svaret från de sju av åtta tillfrågade är ett klart och tydligt "nej". Den åttonde svarade "oklart".
– Jag ska inte göra något speciellt. Det är som en vanlig dag, säger en 16-årig kille.
Annars brukar valborg sticka ut när det kommer till fylla och stök. Men även polisen känner av en förändring.
– Vi ser en skillnad om man tittar tillbaks 10 till 15 år. Då var det mer fylla och stök. I dag är det betydligt bättre, men det är väldigt väderberoende också. Vi har sett lite stök, men framför allt är det kopplat till valborgsbrasorna men sen har vi också ökat resurser för att kunna hantera valborg. Men det är betydligt lugnare, säger Gustav Ingolfsson, områdespolis i Eskilstuna.
Hur många ärenden hanterade ni förra året?
– Just siffermässigt är det svårt. Jag jobbade förra valborg, det var inte så stort antal ungdomsärenden och fylla utan det som verkligen framkom var att det hade varit stökigt vid vissa eldar.
På frågan om hur ungdomarnas alkoholvanor ser ut är det även där en majoritet som svarar att de inte dricker alkohol överhuvudtaget. En 16-årig kille svarar: "Jag håller inte på med sånt, jag håller mig undan". En 17-årig tjej är inne på samma linje och uppger att hon "inte alls är intresserad av alkohol".
Det överensstämmer med siffror från den årliga undersökningen som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) genomför.
Den visar att 39 procent av alla niondeklassare någon gång under de senaste tolv månaderna har druckit alkohol. I början av 2000-talet var den siffran 80 procent.
För elever i årskurs 2 på gymnasiet har siffran även där gått ner – från 89 procent 2004 till 70 procent.
När det gäller årskonsumtionen uppmättes den till 0,9 liter ren alkohol bland niondeklassare och 2,3 liter bland elever i årskurs 2 på gymnasiet, vilket är historiskt låga nivåer.