HBT-certifiering innebär att all personal vid mottagningen har genomgått utbildning i frågor som rör homo-, bisexuella och transpersoner.
Först ut med en sådan certifiering var landstingets Sesam-mottagning. Nu ser turen ut att ha kommit till den kommunala ungdomsmottagningen i Eskilstuna.
På torsdag nästa vecka väntas kommunfullmäktige klubba förslaget, som lades fram som en motion från Niklas Frykman, Folkpartiets gruppledare i Eskilstuna.
Han förslår att Eskilstuna bör inleda ett långsiktigt arbete för att uppnå HBT-certifiering för sina verksamheter.
- Man kan tänka sig själv vilket motstånd det innebär för en 15-åring att både behöva prata sex och samlevnad, och samtidigt behöva komma ut med sin sexuella läggning. Det var därför vi valde ungdomsmottagningen som förslag på första verksamhet att börja med.
Totalt ska sju till åtta medarbetare på ungdomsmottagningen i Eskilstuna genomgå en utbildning som genomförs i RFSL:s regi. Syftet är, skriver kommunledningskontoret, att skapa en öppen och inkluderande arbetsplats där medarbetare möter brukare utan fördomar.
Kostnaden uppgår till 80 000 kronor.
- Det är inte så där väldigt mycket för en kommunal verksamhet. Det är absolut värt pengarna för att ett kvitto på att vi klarar av de här frågorna, säger Niklas Frykman.
Marianne Westman, enhetschef på Stödcentrum för barn och unga, ser positivt på önskemålet att HBT-utbilda all personal på ungdomsmottagningen.
- Det är till viss del ett redan påbörjat projekt. Personalen tänker redan på att använda ett neutralt språk, och inte förutsätta att någon har pojkvän eller flickvän. Vi försöker vara så medvetna som möjligt, sedan finns det alltid anledning att lära mer, säger hon.
Om förslaget går igenom kan arbetet börja någon gång under våren. Därefter föreslås att projektet ska utvärderas.