Unik födsel på Mälarsjukhuset

För mer än tio år sedan drabbades Lotten av cancer. Innan strålningsbehandlingen frystes hennes äggstocksvävnad ned vilket gjorde att hon senare kunde bli gravid. Mälarsjukhuset höll i den unika förlossningen.

Eskilstuna2013-11-26 17:41

Klockan 09.17 på måndagsmorgonen blev Lotten och Magnus föräldrar till Freja, 48 centimeter lång och 2 970 gram tung. Men Freja är inte vilken nyfödd som helst. Hon är det första barnet i Sverige som blivit till efter en transplantation av egen äggstocksvävnad. Totalt har 25 sådana barn fötts i hela världen.

När kuriren träffar de nyblivna föräldrarna är de trötta men lyckliga. Lilla Freja ligger och sover på sin mammas bröst.

— Det känns väldigt skönt att allt har gått så bra, säger Lotten.

För det var verkligen ingen självklarhet. I Sverige har ett antal liknande transplantationer gjorts tidigare, men ingen har slutat i en fullbordad graviditet.

När Frejas mamma Lotten drabbades av cancer blev läkarna tvungna att behandla henne med väldigt höga doser av strålning och cellgifter för att hon skulle överleva. Funktionen i hennes äggstockar var i fara och därför beslutades att en del av hennes äggstocksvävnad skulle frysas ned för framtiden.

Lotten blev frisk från sin cancer. För drygt ett år sedan tinades äggstocksvävnaden upp och transplantationsförsöken började vid Karolinska Universitetssjukhusets kvinnoklinik under ledning av överläkare Kenny Rodriguez-Wallberg. Tredje gången gillt lyckades läkarna stimulera vävnaden att producera ägg genom hormoninjektioner.

Landstinget i Sörmland har sedan stått för provrörsbefruktningen.

På grund av de speciella omständigheterna beslutades att förlossningen skulle ske med hjälp av kejsarsnitt. Snittet utfördes av Bettina Ouvrier, verksamhetschef vid Mälarsjukhusets kvinnoklinik och ansvarig för Lottens graviditet, och Kenny Rodriguez-Wallberg tillsammans.

— Vi valde det för att förlossningen skulle ske så kontrollerat som möjligt. Vi hade riggat för alla tänkbara svårigheter och hade vidtalat ett stort antal olika läkare ifall det skulle bli svårigheter. Men allt gick över förväntan, säger Bettina Ouvrier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om