Nya Mälarsjukhuset tar form – men inflytt dröjer

Eskilstuna Som besökare på Mälarsjukhuset får du förmodligen vänta till februari 2026 innan du kan promenera in genom den nya glasentrén. Lika länge dröjer det innan de första akutfallen och förlossningarna tas om hand i den nya sjukhusbyggnaden. Vars nota vuxit och nu tros landa på 2,5 miljarder kronor.

Ljust och fint, bättre ventilation, enkelrum för de flesta patienterna, smidigare samarbete mellan akutavdelningarna och en bättre arbetsmiljö för personalen. Nya sjukhusbygget har många fördelar, konstaterarJonny Niskanen och Ulrika Holm. Härliga ljussläpp från stora fönsterytor är det på många ställen i byggnaden. Andra platser mitt i huskroppen får dagsljus via stora schakt.

Ljust och fint, bättre ventilation, enkelrum för de flesta patienterna, smidigare samarbete mellan akutavdelningarna och en bättre arbetsmiljö för personalen. Nya sjukhusbygget har många fördelar, konstaterarJonny Niskanen och Ulrika Holm. Härliga ljussläpp från stora fönsterytor är det på många ställen i byggnaden. Andra platser mitt i huskroppen får dagsljus via stora schakt.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2024-03-23 08:31

I augusti 2025 räknar regionens byggansvariga med att skaka hand med entreprenören NCC framför en helt inflyttningsklar sjukhusbyggnad. Men det kommer dröja ytterligare något halvår – planen är februari 2026 – innan verksamhet flyttat in och de första patienterna välkomnas genom den nya entrén och till de nybyggda avdelningarna.

– Vi på fastighetsservice och verksamheten behöver tid att "provköra" de nya lokalerna innan någon typ av sjukvård går skarpt härinne. Vi ska märka upp varenda dörr, skylta upp alla lokaler, ha koll på varenda ventil, alla städrutiner. Och så ska vården in och lära sig lokalerna.

undefined
Mälarsjukhuset kan samarbeta bättre med andra sjukhus med egen helikopter när plattan kan tas i bruk, berättar Ulrika Holm och Jonny Niskanen.
undefined
Två våningar under markplan, sex plan fyllda av intensiv- och akutsjukvård och så en stor helikopterplatta på våning nio. Regionens ansvariga, projektledare Ulrika Holm är stolt över hur ett av de största byggprojekten i länet nånsin växer fram. Tidigare byggchefen Jonny Niskanen stöttar och hjälper.
undefined
Signaturfärgerna blått och gult återkommer i olika kulörer i korridorer, mottagningar, avdelningar och salar.

Projektledare för det enorma byggprojektet på Mälarsjukhuset är Ulrika Holm. Tillsammans med regionens mångårige byggchef Jonny Niskanen visar hon runt i det som när tidningen senast var på besök enbart bestod av ett skal. Nu är det mesta inom el, rör och ventilation klart, vissa väggar är målade i byggnadens genomgående tema av blått och gult och viss utrustning, exempelvis i operationssalarna, monteras.

Mälarsjukhusets nya vårdbyggnad på 45 000 kvadratmeter rymmer när den står klar ambulansintag, akutmottagning, akutvårdsavdelning, akutradiologi, förlossning, neonatalavdelning och kvinnoavdelning, hjärtintensivavdelning, intensivvårdsavdelning, operationsavdelning och sterilcentral – samt en helikopterplatta på taket. 

undefined
Helikopterplattan ska granskas noggrant och godkännas av Transportyrelsen innan den kan börja användas. I dag transporteras uppskattningsvis drygt 50 patienter från Eskilstuna till andra sjukhuset i helikopter. Oftast rör det sig om för tidigt föda barn som ska till specialistsjukhus, eller svårt sjuka patienter som flygs till i första hand Akademiska i Uppsala. Med en egen helikopterplatta på sjukhustaket blir helikoptertransporterna mycket smidigare än dagens som startar och landar på Djurgården.

Nu används gräsmattan på Djurgården omkring 50 gånger per år för start och landning – men tanken är att den nya plattan kommer användas mer frekvent, berättar projektledaren.

– Vår helikopterkonsult har pratat med de sjukhus som har helikoptrar och de är jätteglada för att vi ska ha den här på taket för det kommer bli säkrare för dem att landa och vi kommer att kunna ha ett bättre samarbete. Just nu kanske man väljer att använda ambulans hela vägen i stället för en omlastning från Djurgården, säger hon.

undefined
Nya stora entrén till Mälarsjukhuset. Här blir vänthall, kiosk, café, kontaktcenter, egen plats för Röda Korsets värdar, en lugnare lounge och ett barnrum. Jonny Niskanen och Ulrika Holm berättar om pusslet som läggs kring vilka verksamheter som ska ta över gamla men fungerande lokaler som lämnas i de äldre delarna av sjukhuset. Eventuellt blir exempelvis apoteket kvar där det ligger, i närheten av ortopeden, medicinkliniken, radiologen och cancercentrum.
undefined
Här växer Mälarsjukhusets nya café fram, strax innanför den stora entréhallen.
undefined
I augusti 2025 ska allt vara klart, och projektchefen Ulrika Holm och Jonny Niskanen kan då förhoppningsvis skaka hand med NCC och tacka för gott samarbete. Därefter följer ett halvår av provkörning, möblering och förberedelser innan verksamheten går skarpt och patienter och besökare välkomnas in i den nya sjukhusdelen.

Innanför den nya entrén planeras en loungedel där man kan sitta i lugn och ro i väntan på anhörig eller bussen samt ett lekrum för barnen.

– Det här rummet är för barn som är på besök, kanske för att hälsa på farmor eller är på en dagsundersökning, säger Ulrika Holm.

Avdelningarna och mottagningarna i Mälarsjukhusets nya del har placerats utifrån behov och viktiga flöden mellan verksamheterna. Byggnaden blir ett samlingshus för de mest akuta verksamheterna för att öka tillgängligheten, säkerställa patientsäkerheten och minimera flytt av både medarbetare och patienter.

undefined
Ulrika Holm visar navet i blivande akutmottagningen. "När man går här kan man undra om vi verkligen är på sluttampen av bygget", skrattar hon. Akuten blir uppdelad i två flöden, med separat infektionsdel; något verksamheten lärde sig under pandemin. Och vägg i vägg med akutmottagningen hamnar barnakuten med eget väntrum.
undefined
Låånga korridorer binder samman avdelningarna i den stora huskroppen. Ulrika Holm och Jonny Niskanen visar runt på bygget som börjar närma sig sluttampen.

– Patienter ska lätt kunna transporteras mellan avdelningar i den gamla byggnaden och den nya, via hissar och korridorer.

Vilken avdelning som flyttar in först och hur hela den stora flyttkarusellen ska genomföras avgörs i ett enormt driftsättningsprojekt, där alla berörda avdelningar får vara med och säga sitt.

På fjärde våningen ligger den nya operationsavdelningen, bestående av totalt 14 operationssalar uppdelade på två korridorer med olika teman. Den ena ska få temat skog – medan den andra ska ha vattentema.

undefined
Blivande operationssal på fjärde våningen. Här börjar den livsviktiga utrustningen att monteras.
undefined
"Och här blir det ett runt badkar. Ddt blir en nyhet på sjukhuset", visar Ulrika Holm i ett av förlossningsrummen. På neonatalavdelningens intensivvårdssal får föräldrarna ett eget sovrum intill, också det nytt jämfört med dagens utrymmen.
undefined
Nej ljusblått ville inte förlossningen ha i sina salar. Väggarna målas om i dovare, mer lugnande skogsgrönt och plommonfärg. Verksamheten önskade tunga, utdrivande kulörer. Vissa andra avdelningar har fått målas om med färg som tål tuffa rengöringsmedel efter att hygienläkare sagt ifrån.

– Här är det skogstema, det ser man redan nu på tavlorna, säger Ulrika Holm och pekar på väggen i en av salarna.

För att de nya lokalerna ska vara anpassade efter verksamheten har projektledningen ett tätt samarbete med sjukhusets verksamheter. Innan det var dags att bygga operationssalarna valde de exempelvis att först bygga en provsal där personalen fick testa att operera.

– Sedan har vi ändrat utifrån deras synpunkter, säger Jonny Niskanen.

undefined
Regionens mångårige byggchef Jonny Niskanen trappar nu ner inför pensionen -i samma veva som nya sjukhusbyggnaden tas i bruk.Han är ombud för kontraktet och tillsammans med projektchef Ulrika Holm vandrar han åtskilliga rundor på bygget varje arbetsdag. "Vi behöver vara två för att hinna se och kontrollera allt".
undefined
Säkerheten på arbetsplatsen är a och o. Skadefria månader belönas av regionens byggansvariga med kexchoklad. "Många kexchoklad har det blivit", konstaterar Niskanen och Holm.
undefined
Mycket elledningar och kablar blir det i ett toppmodernt sjukhus. 80 procent av el-, rör- och ventilationsarbetet är nu klart och betalt.

Det gigantiska byggprojektet har försenats och fördyrats på grund av krig och pandemi. Snabbt blev materialkostnaderna i snitt 25 procent dyrare och slutprognosen på 2 miljarder 37 miljoner kronor höll inte länge. Nu pekar den i stället mot 2,5 miljarder.

– Med tanke på alla omvärldsproblem och påverkan utifrån, och på vilket stort byggprojekt detta är, är det ändå bra jobbat att det stannar där. NCC har gjort ett hästjobb när det kommer till upphandling, menar Jonny Niskanen, som fyller 70 i december 2025. 

undefined
Första konstverket, snigeln "Jonny Niskanen", är på plats på en av nya sjukhusbyggets innergårdar.

Då tänker han tacka för sig efter 35 år i region Sörmlands tjänst. Tills dess jobbar han i Eskilstuna två dagar i veckan, han är ombud för regionens byggkontrakt med NCC och har kontrollansvar, i övrigt stöttar och hjälper han Ulrika där det behövs. 

– Ja Jonny slutar verkligen med flaggan i topp, med det här sörmländska flaggskeppet.

Sjukhusbygget i siffror

Förväntas kosta sammanlagt 2,5 miljarder kronor.

Omfattar 350 leverantörer.

Som mest har 340 hantverkare jobbat här samtidigt. Just nu är de runt 270, som talar sammanlagt sju språk.

Innehåller 1 700 dörrar av olika slag, 14 operationsrum, åtta hissar varav några enbart akuthissar som inte stannar på alla plan, nio våningar varav två under markplan.

Arbetsmiljöarbetet är stenhårt på bygget, och den som bryter mot reglerna skickar pengar till Barncancerfonden. Hittills har 350 000 i böter skänkts dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!