I augusti 2025 räknar regionens byggansvariga med att skaka hand med entreprenören NCC framför en helt inflyttningsklar sjukhusbyggnad. Men det kommer dröja ytterligare något halvår – planen är februari 2026 – innan verksamhet flyttat in och de första patienterna välkomnas genom den nya entrén och till de nybyggda avdelningarna.
– Vi på fastighetsservice och verksamheten behöver tid att "provköra" de nya lokalerna innan någon typ av sjukvård går skarpt härinne. Vi ska märka upp varenda dörr, skylta upp alla lokaler, ha koll på varenda ventil, alla städrutiner. Och så ska vården in och lära sig lokalerna.
Projektledare för det enorma byggprojektet på Mälarsjukhuset är Ulrika Holm. Tillsammans med regionens mångårige byggchef Jonny Niskanen visar hon runt i det som när tidningen senast var på besök enbart bestod av ett skal. Nu är det mesta inom el, rör och ventilation klart, vissa väggar är målade i byggnadens genomgående tema av blått och gult och viss utrustning, exempelvis i operationssalarna, monteras.
Mälarsjukhusets nya vårdbyggnad på 45 000 kvadratmeter rymmer när den står klar ambulansintag, akutmottagning, akutvårdsavdelning, akutradiologi, förlossning, neonatalavdelning och kvinnoavdelning, hjärtintensivavdelning, intensivvårdsavdelning, operationsavdelning och sterilcentral – samt en helikopterplatta på taket.
Nu används gräsmattan på Djurgården omkring 50 gånger per år för start och landning – men tanken är att den nya plattan kommer användas mer frekvent, berättar projektledaren.
– Vår helikopterkonsult har pratat med de sjukhus som har helikoptrar och de är jätteglada för att vi ska ha den här på taket för det kommer bli säkrare för dem att landa och vi kommer att kunna ha ett bättre samarbete. Just nu kanske man väljer att använda ambulans hela vägen i stället för en omlastning från Djurgården, säger hon.
Innanför den nya entrén planeras en loungedel där man kan sitta i lugn och ro i väntan på anhörig eller bussen samt ett lekrum för barnen.
– Det här rummet är för barn som är på besök, kanske för att hälsa på farmor eller är på en dagsundersökning, säger Ulrika Holm.
Avdelningarna och mottagningarna i Mälarsjukhusets nya del har placerats utifrån behov och viktiga flöden mellan verksamheterna. Byggnaden blir ett samlingshus för de mest akuta verksamheterna för att öka tillgängligheten, säkerställa patientsäkerheten och minimera flytt av både medarbetare och patienter.
– Patienter ska lätt kunna transporteras mellan avdelningar i den gamla byggnaden och den nya, via hissar och korridorer.
Vilken avdelning som flyttar in först och hur hela den stora flyttkarusellen ska genomföras avgörs i ett enormt driftsättningsprojekt, där alla berörda avdelningar får vara med och säga sitt.
På fjärde våningen ligger den nya operationsavdelningen, bestående av totalt 14 operationssalar uppdelade på två korridorer med olika teman. Den ena ska få temat skog – medan den andra ska ha vattentema.
– Här är det skogstema, det ser man redan nu på tavlorna, säger Ulrika Holm och pekar på väggen i en av salarna.
För att de nya lokalerna ska vara anpassade efter verksamheten har projektledningen ett tätt samarbete med sjukhusets verksamheter. Innan det var dags att bygga operationssalarna valde de exempelvis att först bygga en provsal där personalen fick testa att operera.
– Sedan har vi ändrat utifrån deras synpunkter, säger Jonny Niskanen.
Det gigantiska byggprojektet har försenats och fördyrats på grund av krig och pandemi. Snabbt blev materialkostnaderna i snitt 25 procent dyrare och slutprognosen på 2 miljarder 37 miljoner kronor höll inte länge. Nu pekar den i stället mot 2,5 miljarder.
– Med tanke på alla omvärldsproblem och påverkan utifrån, och på vilket stort byggprojekt detta är, är det ändå bra jobbat att det stannar där. NCC har gjort ett hästjobb när det kommer till upphandling, menar Jonny Niskanen, som fyller 70 i december 2025.
Då tänker han tacka för sig efter 35 år i region Sörmlands tjänst. Tills dess jobbar han i Eskilstuna två dagar i veckan, han är ombud för regionens byggkontrakt med NCC och har kontrollansvar, i övrigt stöttar och hjälper han Ulrika där det behövs.
– Ja Jonny slutar verkligen med flaggan i topp, med det här sörmländska flaggskeppet.