Ny teknik ska minska utsläpp – EEM kan testa vätgascell

Eskilstuna Energi och miljö, EEM, har inlett ett unikt projekt om att använda en vätgascell i kraftvärmeverket, vilket skulle minska utsläppen och öka effektiviteten.

"Vi kommer inte utsätta vårt kraftvärmeverk för några produktionsrisker. Vi är precis igång med utredningsfasen och tanken är att vi ska ta ett beslut i början av kvartal två om vi ska gå vidare eller inte", säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för Energi på EEM.

"Vi kommer inte utsätta vårt kraftvärmeverk för några produktionsrisker. Vi är precis igång med utredningsfasen och tanken är att vi ska ta ett beslut i början av kvartal två om vi ska gå vidare eller inte", säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för Energi på EEM.

Foto: Niklas Holm / Privat

Eskilstuna2022-12-19 04:45

EEM har påbörjat ett projekt där de utreder en helt ny teknik som ska minska miljöpåverkan från kraftvärmeverket, som levererar fjärrvärme och el till boende i Eskilstuna. Projektet handlar om en vätgascell som installeras för att minska utsläppet av växthusgaser och sotpartiklar.

undefined
Flygbild över kraftvärmeverket i Eskilstuna. Från den vita skorstenen till höger i bild kan den synbara röken minska och eventuellt försvinna helt om vätgascellen installeras.

– Det är främst koldioxidutsläppen som vi kan minska genom en effektivare förbränning, säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för Energi på EEM, och fortsätter:

– Då vätgas tillsätts i förbränningsprocessen så ökar verkningsgraden och vi får därmed ut en större andel energi, det vill säga värme och el, och en lägre andel aska och koldioxid. Vårt bränsle i kraftvärmeverket är restprodukter från skogsindustrin och räknas som koldioxidneutralt.

undefined
Lotta Lejdberg, affärsområdeschef för Energi på Eskilstuna Energi och miljö.

Kan ni då producera mer energi?

– Vi ökar effektiviteten, verkningsgraden, och minskar därmed påverkan på miljön. Vi har en effektbegränsning på vår panna och räknar inte med att kunna utöka effekten i nuläget. Den stora fördelen är miljövinsten då det går åt mindre bränsle och på så vis även lägre andel bränsletransporter.

Lotta Lejdberg förklarar att EEM blir först ut i Europa att testa vätgascell.

– Det finns något liknande projekt i USA som pågår, men att ansluta en vätgascell till ett kraftvärmeverk är vi i så fall först med i Europa.

undefined
Kraftvärmeverket en tidig morgon i december.

Hon förklarar att det ännu är en utredningsfas och att det finns säkerhetsaspekter.

– Vi kommer inte utsätta vårt kraftvärmeverk för några produktionsrisker. Vi är precis igång med utredningsfasen och tanken är att vi ska ta ett beslut i början av kvartal två om vi ska gå vidare eller inte. 

Hösten 2023 skulle en vätgascell kunna installeras.

– Det är några månaders tillverkningstid efter beslut, vi har ett planerat underhållsstopp i slutet av sommaren och då är det lämpligt att planera för installation i kombination med att även fjärrvärmebehovet är lägre den årstiden.

undefined
Eventuellt kan röken från den vita skorstenen, den vänstra med rök, försvinna om en vätgascell börjar användas.

Om en vätgascell kopplas in kommer det synbart att märkas för Eskilstunaborna.

– Den synbara röken minskar och kan eventuellt försvinna helt, men det gäller bara den vita skorstenen till kraftvärmeverket. Den gråaktiga skorstenen är till annan fjärrvärmeproduktion. Där är det ännu inte aktuellt att utreda tekniken, så där kommer röken fortsatt att synas.

Projektet görs tillsammans med teknikleverantörerna Natureproof Sweden AB och Blue thing Sweden AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!