Trots att campuskomplexet i hörnet av Drottninggatan och Hamngatan i centrala Eskilstuna stått klart i två år har byggnaden ännu inte använts fullt ut. Inflyttningen våren 2020 tajmades dessvärre med coronapandemins intåg och en stor del av verksamheten har sedan dess skett åtminstone delvis på distans.
– Det är egentligen först nu när andra delen av vårterminen 2022 startar som alla ska vara på plats, säger Tommie Hultgren, studerandeskyddsombud vid Mälardalens studentkår.
Studentkåren har fått en del synpunkter på byggnaden, framför allt vad gäller ljudnivån och buller i de allmänna utrymmena.
– De flesta tycker det är fint och fräscht men många tycker även att det är lyhört. Det har också varit väldigt kallt under vintern.
Kylan har bland annat berott på problem med de roterande entrédörrarna vid de olika ingångarna. Dörrarna är nu åtgärdade.
– Men det är fortfarande rätt kallt, säger Tommie Hultgren.
Campusbyggnaden i Eskilstuna präglas av öppna våningsplan och högt i tak. Biblioteket, som ligger i den del som tidigare var Eskilstunas gamla anrika badhus, är inget undantag. Trots sen eftermiddag med endast ett fåtal studenter på plats är sorlet påtagligt.
– Ibland blir det väldigt högljutt, säger Eskilstunabon Antônio Eklöf, 33, som läser datavetenskap på Mälardalens universitet.
När han inte har föreläsningar i Västerås brukar han sitta på campus i Eskilstuna och plugga.
– Studiemiljön har lite övrigt att önska. Grupprummen är oftast upptagna och svåra att boka. Den öppna planlösningen gör det svårt att plugga utan att bli störd. Även om alla pratar i normal samtalston blir volymen hög på grund av akustiken, säger han.
Eduardo Medina är universitetslektor och huvudskyddsombud på Mälardalens universitet. Redan innan nya campuset i Eskilstuna var byggt framkom hård kritik mot de aktivitetsbaserade arbetsytorna som planerades för personalen. Protesterna fick emellertid inget gehör och i dag saknar forskare och lärare i Eskilstuna egna kontor och fasta arbetsplatser.
– De som var skeptiska innan bygget är lika skeptiska nu, konstaterar Eduardo Medina.
Enligt Eduardo Medina är ljudnivån i lokalerna ett stort problem för de anställda.
– Det är ett jättefint campus, det medger jag, men det är tyvärr obekvämt att sitta och jobba där och svårt att koncentrera sig. En mer systematisk och djupare utredning om aktivitetsbaserade arbetsplatser och arbetsmiljön är beställd. Vi får se vad den visar, säger han.
Eftersom huset har en öppen konstruktion mellan våningarna är ljudförhållandena svåra att bygga bort. Men delar av golvet i byggnaden har bytts ut och ersatts med ny beläggning.
– Det visade sig vara felaktigt och hade med akustiken att göra, säger Fredrik Enqvist, fastighetschef vid Mälardalens universitet.
Universitetet hyr lokalerna av fastighetsägaren Hemsö. Sedan lärosätet tog huset i besittning har det varit en del fixande vad gäller ytskikt, arbetsmiljö och säkerhet.
– Det uppstår alltid vissa problem när man tar en ny fastighet i drift. Det är en del att trimma in och på grund av pandemin och att vi ännu inte använt den fulla kapaciteten ligger vi lite efter i uppföljningen, säger Fredrik Enqvist.
– Vi har ett bra samarbete med fastighetsägaren och det är deras ansvar att åtgärda problemen, fortsätter han.